Közélet

Haág Zalán és Chovanecz Kata szerint rengeteg pénzt bukott el a Szegedi Szabadtéri Játékok, a színház pedig a működőképesség határára sodródott

“A Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. másfél évvel ezelőtti megszüntetése és a Szabadtéri „beolvasztása” a Szegedi Nemzeti Színházba katasztrofális anyagi következményekkel járt” – írja Haág Zalán a szerkesztőségünknek küldött közleményében. Mint kiemelte, a Szabadtéri Játékok korábban évi 360 millió forintos állami támogatásban részesülhetett pályázati támogatások révén, ettől most azonban elesett és anyagi nehézségekkel küzdenek.

Sajtótájékoztatót tartott ma Haág Zalán és Chovanecz Kata a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a Szegedi Nemzeti Színházzal kapcsolatban. A KDNP-s önkormányzati képviselő szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok minősítéssel nem rendelkező színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetként korábban éves szinten 360 millió forintos állami pályázati támogatáshoz jutott. Ám azzal, hogy a nonprofit kft. a közgyűlés döntésével megszüntetésre került, az említett pályázaton a továbbiakban el sem indulhatott. Mint kiemelte, a Szegedi Nemzeti Színház jelenleg is évi 683 millió forintnyi támogatásban részesül a kulturális kormányzattól, melyet a kormány az önkormányzattal kötött szerződésben garantált.

FIZETÉSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDENEK

Haág Zalán úgy véli, hogy a Szabadtéri Játékoknak a kőszínházba olvasztása az önkormányzat vezetésének feltehetően átgondolatlan döntése tehát két év alatt 720 millió forint árbevétel-kiesést eredményezett. “A nonprofit kft. megszüntetésekor annak számláján található mintegy 450 millió forint jelentős részét az elmúlt egy évben a színház felélte – most pedig fizetési nehézségekkel kell megküzdenie, melyet az önkormányzat felelőtlen döntése miatt kell elszenvednie” – tette hozzá.

A MŰKÖDŐKÉPESSÉG HATÁRÁN A SZÍNHÁZ

Chovanecz Kata szerint a kormány más módon is igyekezett segítő kezet nyújtani: több száz millió forintos állami támogatásból megvalósulhatott volna a Szabadtéri nézőterének megújítása, ám állítása szerint Botka László nem kért belőle. A képviselő kihangsúlyozta:

  • a Szegedi Nemzeti Színház a működőképesség határára sodródott;
  • a vállalkozások nem kapják meg az elvégzett munkáért a szerződés szerint nekik járó összeget;
  • a művészek várják a nyáron a Szabadtérin végzett munkájuk ellentételezését;
  • a színházi dolgozók a szeptemberben esedékes, de most már legkorábban decemberre ígért cafeteriát.

A képviselők szerint a Szabadtéri Játékok, amely 2021 előtt folyamatosan emelkedő néző- és előadásszám mellett esztendőről esztendőre mind nagyobb tartalékot képezett, most jelentősen csökkenő nézőszám mellett (2019: 79 ezer, 2022: 65 ezer) is felélte a rendelkezésére álló tartalékot, ezért a képviselők azt szeretnék, hogy az önkormányzat adjon számot a történtekről, illetve hogy a város érdekében hozza meg döntéseit – a színház és a Szabadtéri vonatkozásában egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb