Smart Szeged

SZTK-ból SZTE: Új helyre költözik az egyetem fogorvostudományi kara

2023. őszétől a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet ad majd otthont a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának, így a jövő évtől nem csak az oktatás, de a betegellátás is a felújított épületben megy majd tovább – írja az SZTE portálja. A kivitelezés, melyet a Dél-Konstrukt Zrt. végez, 15 hónap alatt, közel 3,6 milliárd forint állami támogatásból valósul meg.

2023 ŐSZÉN MÁR A VASAS SZENT PÉTER UTCÁBAN RETTEGHETÜNK A FOGORVOSTÓL

Öt éve kezdődtek meg az előkészületek a közbeszerzési eljárás lefolytatásával – emlékezett vissza Csóti Ferenc, az SZTE Műszaki Igazgatóságának vezetője, mint mondta, a vállalkozási szerződés megkötésével párhuzamosan 2020-ban ürítették ki a Szegedi Tudományegyetem Vasas Szent Péter utcában található rendelőintézetét, a betegellátást pedig az egyetemhez tartozó egészségügyi intézményekbe helyezték át.

Több dolog is hátráltatta őket,

  • a felújítás forráshiány miatt nem tudott azonnal elindulni,
  • majd a Magyarországot is elérő COVID-19 világjárvány miatt az ingatlan a Klinikai Központ által koordinált védekezés egyik központi helyszínévé alakult át, itt működött az egyik olyan oltóközpont, ahol a védőoltások mindegyike rendelkezésre állt a lakosok számára Szegeden.

A két ok miatt a felújítás 2022. június 13-án vette kezdetét, az SZTE Fogorvostudományi Kar oktatói és hallgatói várhatóan 2023 őszén tudják birtokba venni az épületet. Az egyetem portáljának nyilatkozó szakember azt reméli, ezt a működési-engedélyeztetési eljárások sem fogják befolyásolni.

MAJDNEM 5000 NÉGYZETMÉTERRE NŐ A HASZNOS TERÜLET, ÖTEMELETESSÉ VÁLIK AZ ÉPÜLET

Csóti Ferenc, az SZTE Műszaki Igazgatóságának vezetője kiemelte, a meglévő épület teljesen átalakul, mind a Vasas Szent Péter utca, mind pedig a Kossuth Lajos sugárút felől. A beépített alapterület 870 négyzetméterről 1028 négyzetméterre bővül, így az összes hasznos alapterület a beruházást követően immár 4595 négyzetméter lesz.

A meglévő ingatlan és a hozzáépített épületrész is új magastetőt kap, melynek köszönhetően az eredetileg négyemeletes építmény ötemeletessé válik.

A tervek szerint a földszinten kap majd helyet az SZTE FOK Szájsebészeti Tanszéke, az első emeletre költözik a Dékáni Hivatal, valamint a Tanulmányi Osztály, illetve a Fogszabályozási és Gyermekfogászati Tanszék. A második emeleten a Parodontológiai Tanszék és az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék, míg a harmadik emeleten a Fogpótlástani Tanszék kap majd helyet. Ugyanitt lesznek az oktató laborok és egy hallgatói ruhatár is. A negyedik emeleten helyezik el a Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszéket, az ötödiken pedig előadótermeket, közösségi és szociális tereket alakítanak ki. Mindemellett az udvar kapacitása is bővül, 27 parkolóhelyet alakítanak ki.

Forrás: SZTE Info

Fotók: Bobkó Anna

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb