Közélet

Hosszabb téli leállást tervez a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal az energiaválság miatt

A téli szünet meghosszabbítása mellett még egy spórolási lépést hozott meg a kormány: december 22. (csütörtök) és január 6. (péntek) között zárva tartanak a minisztériumok és a különböző szintű kormányhivatalok is, a tisztviselőket pedig lényegében szabadságra küldik. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal közösségi oldalán már jelezte is, hogy január 8-ig leállást terveznek, tehát így készüljünk mi is, ha ügyet szeretnénk majd intézni Szegeden.

A csütörtökön késő este megjelent jogszabály szerint „az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik”, ez alól pedig csak a felügyelő miniszter tehet kivételt. Ennek értelmében nem lesz érvényes a törvénynek az a pontja, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

SZABADSÁGRA KÜLDIK A DOLGOZÓKAT

A kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve, rendeleti úton fogadta el a törvényt. A meghatározott idősávban a felettesek kötelesek szabadságot kiadni a beosztottaiknak – összesen 11 munkanapot – , akinek pedig már nem maradt szabadsága az idei évre, annak a 2023-as keretéből veszik le ezeket a munkanapokat.

AZ ISKOLÁKBAN IS HOSSZABB LESZ A TÉLI SZÜNET

Gulyás Gergely egyébként a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy december 22-től január 8-ig tart majd a közoktatásban a téli szünet. Azt is jelezte, hogy ebben az időszakban kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb