Közélet

Gulyás Gergely: nincs kifizetési stop, az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli (frissítve)

Csütörtökön a Kormányinfón ismertetik azokat a döntéseket, amelyeket szerdai ülésen hozott meg a magyar kormány – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A témák között minden bizonnyal az energiaválság, a gyengülő forint, illetve a kifizetési stop is szerepelni fog.

A szerdai kormányfőülésről már többször is beszámolt Orbán Viktor, és a miniszterelnök bejelentést is ígért szerdára. Végül a döntéseket illetően azonban a kormányfő már csak annyit árult el, hogy elindítják a nemzeti konzultációt az uniós szankcióról. 

KIFIZETÉSI STOP, ENERGIAVÁLSÁG

Szentkirályi Alexandra bejelentése alapján a többi kormánydöntést csütörtökön, 11.30-tól ismertetik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt. Ezzel kapcsolatban az már biztosnak tűnik, hogy a konzultáció mellett az energiaválságot érintő lépésekről is szó lesz, sőt, a kiszivárgott kifizetési stop elrendelését is érintheti Gulyás Gergely.

Az eseményről adott MTVA élő stramet itt éred el, de a cikkünk is folyamatosan frissülni fog!

FRISSÍTVE (11:43): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra köszöntött mindenkit, és ismertette, hogy szerdán ülésezett a kormány. Gulyás Gergely átvette a szót és kiemelte, hogy a tegnapi ülésen megtárgyalták, hogy elindítják a nemzeti konzultációt. Hozzátette: a magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja, hogy meghallgassák az emberek véleményét, és ezért indítanak nemzeti konzultációt. Magyarország a legnagyobb támogatási programot biztosítja a rezsi támogatásra, átlagosan 181 ezer forint jut egy háztartásara. A miniszter közölte, a szankciók kapcsán Brüsszel azt ígérte, hogy azok jobban fognak fájni Oroszországnak, és közelebb lesz a háború vége. Ennek pontosan az ellenkezője lett az igaz, mi pénzeljük Oroszországot – tette hozzá.

FRISSÍTVE (11:47): HOSSZABB LESZ A TÉLI SZÜNET

Gulyás Gergely kiemelte: hosszabb lesz a téli szünet, december 22-től január 8-ig tart majd. Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával. Ebben az időszakban kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében. Az érintett munkavállalóknak kötelező lesz szabadságot kivenniük erre a több mint kéthetes időszakra.

FRISSÍTVE (11:50): BALLA GYÖRGY ÚJ FELADATOT KAP

Az önkormányzatok esetében Balla György feladata lesz, hogy koordinálja a tárgyalásokat a helyhatóságokkal a kiadáscsökkentésről főleg az energetikai területen. Minden önkormányzattal külön-külön fognak tárgyalni.  

FRISSÍTVE (11:56): NINCS KIFIZETÉSI STOP

Újságírói kérdésekre válaszul a miniszter arról beszélt, hogy nincs kifizetési stop, tévesek az erre vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, hektikus a világgazdasági környezet is, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség. Gulyás kérdésre elmondta, semmilyen fizetőképességbeli problémája nincs az országnak. Komoly árfolyammozgások vannak, de a költségvetési hiányt 4,9 százalékon fogjuk tartani.

FRISSÍTVE (11:58): AZ ŐSZI SZÜNET ROVÁSÁRA HOSSZABBODIK A TÉLI

A kormányszóvivő kiegészítette Gulyást, aki a bejelentésében elmulasztotta jelezni, hogy az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet.

FRISSÍTVE (12:01): NEMZETKÖZI VIZSGÁLAT KELL AZ ÉSZAKI-ÁRAMLAT VEZETÉKEK ELLENI TÁMADÁSOKKAL KAPCSOLATBAN

Nemzetközi vizsgálatot kell elrendelni az Északi-Áramlat vezetékek elleni „robbantásokkal” kapcsolatban. Ha valaki ránéz a térképre, akkor azt látja, hogy Európa gázellátása Oroszország nélkül nagyon nehezen kivitelezhető. Kiváltképpen így van ez Közép-Európában. Magyarország ellátása biztosított, 72 százalékos telítettségen vannak a gáztározók.

FRISSÍTVE (12:05): ENERGETIKAI SZANKCIÓT NEM TÁMOGAT A KORMÁNY

Energetikai szankciót nem támogat a magyar kormány – ezt mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére a készülő, Oroszország elleni EU-s szankciókról. Azt, hogy mennyibe fog kerülni a nemzeti konzultáció, nem mondta meg, majd a végén elszámolnak.

FRISSÍTVE (12:10): NEM LESZ NÉGYNAPOS MUNKAHÉT

A minisztériumokban 18 fok van, időnként sajnos még ennél is hidegebb – mondta Gulyás. De négynapos munkahétben és tanítási hétben nem gondolkodnak az energiaválság miatt, hiszen a Covid-válság is szétzilálta a közösségeket, ezért fontos, hogy most normális menetben lehessen munkahelyre és iskolába járni. Megkérdezték Gulyástól és a kormányszóvivőtől, hogyan spórolnak az energiával. Mindketten azt mondták, eddig sem pazarolták az energiát, de mostanában már még jobban figyelnek arra, hogy mindenhol lekapcsolják a villanyt.

FRISSÍTVE (12:12): NINCS KÖZPONTILAG ŐSZI SZÜNET

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint nincs központilag őszi szünet. Három napot adhatnak az iskolák, tehát lehet, hogy lesz olya iskola, ahol így is lesz őszi szünet, de ha nem döntenek így, akkor csak a Mindenszentek körüli hosszú hétvégét kapják el a diákok.

FRISSÍTVE (12:16): KEVÉS PEDADÓGUS SZTRÁJKOL

„Csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak” – mondta Gulyás, aki szerint a „jogellenes akciókban, amit polgári engedetlenségnek hívnak”, csak nagyon kevés pedagógus vett részt. A kormány azon dolgozik, hogy kapjanak nagyobb fizetést végre a tanárok, de energia- és inflációs válság közepén állunk, így csak az ígért emelés érkezik meg, de ha az EU végre ad pénzt, akkor több is. A miniszter szerint a tanárszakszervezetek az ellenzékkel szolidárisak, a pedagógusok pedig az országgal, ezért vesznek részt kevesebben a tiltakozásokban.

FRISSÍTVE (12:20): ÖNKORMÁNYZATOK

„Én most nem látok az ársapkára esélyt” az önkormányzatokra vonatkozóan – mondta Gulyás, ugyanis egyelőre nem látszik, ki fizetné ki az ársapka és a piaci ár közötti különbözetet. Az valószínű, hogy szükség lesz állami segítségre, de az önkormányzatok eltérő helyzetben vannak, ezért is kell egyedileg tárgyalni velük, hogy azok, akiknek sok a bevételük, ne ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint akiknek nincsenek saját forrásaik.

FRISSÍTVE (12:29): AZ USZODÁK A TAOPÉNZEKET A REZSIKÖLTSÉGEKRE FORDÍTJÁK, NEM AZ ÚSZÁSOKTATÁSRA

Szegedi példán keresztül tettek fel kérdést a miniszternek, ugyanis a Szegedi Tankerületi Központ lemondta az iskolák uszodában történő úszásoktatását. Mint kiderült, az MLSZ azt kérte a sportkluboktól, hogy a taopénzeket fordítsák a rezsiköltségek finanszírozására, ezt jó ötletnek tartja-e Gulyás – kérdezték a minisztertől, aki igennel felelt. A rezsiárak emelkedése legeslegelső helyen az uszodák fenntartását érinti, az önkormányzatoknak, iskoláknak és sportegyesületeknek ezzel van a legsürgetőbb dolguk. Ha valahol két uszoda van közel egymáshoz, akkor az egyiket be lehet zárni nagy problémák nélkül. Az is fontos, hogy egy uszodában van-e versenysport.

FRISSÍTVE (12:35): LESZ NYUGDÍJPRÉMIUM IDÉN IS

Nyugdíjprémiumot kapnak idén is a nyugdíjasok Gulyás szerint, erről már a kormányfő is beszélt korábban. Valószínűleg novemberben postázzák majd.

FRISSÍTVE (12:41): STABIL A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉS

A miniszter a jegybank jövő évi előrejelzéseiről azt mondta, soha nem volt olyan alacsony az előrejelzésekbe vetett bizalom, mint most, ebben a hektikus helyzetben. A kormány szerint a jövőévi költségvetés stabil. A kifizetési stopról a miniszter azt mondta, a beszállítóikat természetesen kifizetik.

FRISSÍTVE (13:00): NEM TUDJÁK NÖVELNI A FOGYATÉKKAL ÉLŐK ELLÁTÁSAIT

A fogyatékkal élők ellátásait most nem tudja növelni a kormány, mert energiaválság van. Persze alapvetően szeretnének emelni minden ilyen juttatást, de most nincs rá keret – mondta Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (13:30): HAZÁNK NEM ISMERI EL AZ UKRAJNAI TERÜLETEK ANNEXIÓJÁT

A közös uniós álláspontot támogatva, Magyarország nem ismeri ez az ukrajnai területek annexióját – mondta Gulyás, aki szerint a helyzet nemzetközi jognak egyedül megfelelő megoldása az lenne, ha az oroszok kivonulnának Ukrajnából. Abban nem volt biztos, hogy ez lenne a leggyorsabb is. Gulyás viszont azt nem tudta megmondani, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter miről beszélgetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel legutóbbi találkozójukon. A miniszter azt mondta, elsősorban a párbeszéd az ukrajnai béke záloga.

FRISSÍTVE (13:58): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb