Szegedi Arcok

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a magyar jazz ikonikus alakja, akinek műveit láthattuk a Szegedi Szabadtéri Játékokon is

Vasárnap hajnalban, 80. életévében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar jazz ikonikus alakja, akinek műveit láthattuk a Szegedi Szabadtéri Játékokon is – közölte a hírt a Magyar Jazz Szövetség.

KILENCÉVESEN KEZDETT EL ZONGORÁZNI

Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született. Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de figyelme a dzsessz felé fordult. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban végezte. A hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti, írta a Kultúra.hu.

DARABJAIT LÁTHATTUK A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOKON

A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott. Műveit elhozta Szegedre is:

  • 1988-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatta be a Rock Színház A bestia című művét.
  • 2008-ban pedig bemutatták a Kerényi Miklós Gáborral (librettó) és Müller Péter Sziámival (dalszöveg) közösen írt, Szentivánéji álom című új musicaljét. A Shakespeare történetén alapuló darab a világzene szinte minden műfaját felvonultatja, ezért Szakcsi Lakatos Béla új közös zenei nyelv megteremtését célzó törekvésének megfelelően a worldmusical műfaji meghatározást kapta. A darab ősbemutatója a Szegedi Szabadtéri Játékokon futott nagy sikerrel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb