Kikapcs

“A jó kaja összehoz” – ilyen volt az első FUDO Feszt, avagy, füstölgések az Algyői úton

Na jó, a cikkünk címében lévő “a jó kaja összehoz” mondat eredetileg úgy hagyta el a főszervező Simicz Henrietta száját, hogy “a füst és a jó kaja összehoz”, azonban nem akartuk kétszer leírni a füst szót a cikkünk címében. Pedig füst aztán bőven volt a szombaton megtartott szegedi BBQ fesztiválon, meg persze, némi eső is, a csapnivaló idő ellenére is nagyot pörgő rendezvényt az ötletgazdával értékeltük.

A PITMASTEREK KÖZT NINCS RIVALIZÁLÁS

“Nagyon meglepődtem azon, mekkora igény van a műfajra Szegeden, és őszintén bevallom, meg is hatódtam a kint lévő szeretetáradaton” – mesélte a minifesztivál másnapján Simicz Henriett, aki a Parázs Varázsa blog indulása óta jellegzetesen tűzrőlpattant karaktere a szegedi BBQ életének. A szombat minden volt, csak időjárás-barát nem, a borús-esős idő nem kedvezett sem a Tápai Búcsúnak, sem az Algyői úti Prémium Piacon megtartott FUDO Fesztnek, ennek dacára az utóbbin – amikor éppen nem esett – gyorsan összeszaladtak a szegedi barbecue – és grillrajongók.

Heni szerint a pitmasterek közt nincs rivalizálás, irigység, egymást segítve, egymás mellett dolgoztak a kitelepülő csapatok szombaton, ha fújt a szél, együtt állították fel az eldőlt napernyőket, ha esett az eső, egymás sátrába menekültek be.

BARBECUE GYÜMÖLCSTŐL A T-BONE STEAKIG MINDEN, SŐT, MINDEN IS

“Ennyi féle sütőt egy helyen még nem láttam” – mondta az egyik anyuka kint jártunkkor, és ezzel szerintünk nem volt egyedül, valóságos szmóker-arzenál várta a kilátogatókat, a klasszikus amerikai offset smokertől kezdbe a balkán grillen át az elit kategóriának számító, porcelán Kamado Joe grillig szinte minden kint volt a placcon.

Roppant népszerű volt Fenyvesi Laci, a HSS BBQ arca, aki 3-4 napos kelesztésű nápolyi pizzákkal készült, de óriási füstje volt (szó szerint is) a Partizán BBQ-s Makai Janinak, aki T-bone steaket és császárhúst füstölt. A szombat kulináris meglepetése Csejtei Tamás rendhagyó produkciója volt, aki szmókerben készített füstön sült gyümölcsöket, főként szilvát, almát és körtét.

TO BE CONTINUED…

Heni szerint a FUDO Feszt sikere folytatásért kiált, bár egy korábbi időponton már most komolyan elgondolkodtak. “Amikor jött az első viharhullám, a Prémium Piac belső területére kellett menekülnünk, aztán, amikor kisütött a nap, újra megteltünk vendégekkel. A buli végén akkora égi áldást kaptunk, hogy még Dj Big Billnek is villámgyorsan el kellett pakolnia, nehogy elázzon a felszerelése” – emlékezett vissza. A főszervező elmondása alapján többen is felvetették, hogy jövőre költöztessék a belvárosba az eseményt, azonban ő úgy látja, bár kényelmesebb lenne, de annyira megszerették az új helyszínt és Bercit, annak gazdáját, hogy 2023-ban is az Algyői útra terveznek.

Fotók: Sóti Gellért, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb