Közélet

Az egekbe szökő rezsiköltségek miatt bezárják a legtöbb kulturális intézményt Vásárhelyen

Több kulturális egységet is bezárnak a téli időszakra Hódmezővásárhelyen. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója ma azt nyilatkozta a Promenád24-nek, hogy az egekbe szökő rezsiköltségek miatt bezárják:

  • november elsejétől az Emlékpontot és a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet,
  • majd az Alföldi Galériát az Őszi Tárlat után, december elején,
  • a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot pedig az adventi időszak elmúltával, december 20-án.

A főigazgató ismertette, a kulturális intézmények fenntartójával azaz a vásárhelyi önkormányzattal egyeztetve az a megállapodás született, hogy az energiaárak brutális megnövekedése miatt szükségesek az átmeneti bezárások.

KIEMELTEN ÉRINTI AZ ENERGIAVÁLSÁG A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKET

Miklós Péter emlékeztetett: a kulturális intézményeket kiemelten érinti az energiaválság, piaci áron kell beszerezniük az áramot, gázt. Emellett a művelődési központ vagy például a könyvtár nem feltétlenül rendelkezik a legjobb adottságokkal energiahatékonyság szempontjából. Továbbá a BMFK színházterme és az Emlékpont komoly informatikai rendszere – amely a kiállítások fenntartását teszi lehetővé – rendkívül nagy áramfogyasztással jár egyébként is.

MÉG ÍGY SEM MARAD PROGRAMOK NÉLKÜL VÁSÁRHELY

A portál azt is kiemelte, hogy nem zár be ugyanakkor a Tornyai János Múzeum, a Németh László Városi Könyvtár és az Ifjúsági Klub sem. Utóbbiban továbbra is biztosítják a helyet civil szervezeteknek, és szerveznek eseményeket a fiataloknak, családoknak. Néhány BMFK-s esemény is átkerül majd az Ifjúsági Klubba, valamint a Tornyaiba. Emellett a Magyar Kultúra Napján (január 22.) egy hétre kinyitnak a fent említett intézmények is, programokkal természetesen, és a 10 éves felújítását ünneplő BFMK is gálaműsorral készül jövő év elején. Miklós Péter még elmondta, hogy a bezárások ideiglenesek, de biztos, hogy jövő év elejéig ez a döntés érvényben mar

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: micro step
'Fel a tetejéhez' gomb