Közélet

Megszólalt az EU: kitart Ukrajna mellett, újabb szankciók jöhetnek, ezúttal Fehéroroszországgal szemben is

Az Európai Bizottság “barbárnak” ítélte a Kijevet és más ukrán városokat ért orosz rakétacsapásokat hétfőn, és figyelmeztette Fehéroroszországot, hogy ne segítsen orosz szövetségesének a civil célpontok elleni támadásban – írta meg a Reuters nyomán a Portfolio.

Az EU külpolitikai vezetője, Josep Borrell szerint az ilyen cselekedeteknek nincs helye a 21. században, és hozzátette, hogy az Unió folytatni fogja a katonai támogatását Ukrajnának.

“Az ilyen cselekedeteknek nincs helye a 21. században. A lehető leghatározottabban elítélem őket. Ukrajna mellett állunk. Az EU további katonai támogatást nyújt” – írta Borrell.

FELELŐSSÉGRE VONNÁK OROSZORSZÁGOT

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország szándékosan a reggeli csúcsforgalom idején bombázta az ukrán városokat. Az elnök szerint nyilvánvaló bosszúról van szó, miután Vlagyimir Putyin elnök terrortámadásnak nyilvánította a Krímbe vezető orosz hídon történt robbanást. “Ezek barbár és gyáva támadások, ártatlan civilek ellen irányultak, akik a reggeli forgalomban munkába vagy iskolába tartottak” – mondta Peter Stano a Bizottság szóvivője. A csapásokat a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősítette, és kijelentette, hogy Oroszország politikai és katonai vezetését felelősségre fogják vonni ezekért és más háborús bűnökért.

FELSZÓLÍTOTTÁK FEHÉROROSZORSZÁGOT

A Bizottság továbbá felszólította Fehéroroszországot, hogy tartózkodjon mindenféle részvételtől Oroszország háborújában. A Bizottság üzenete lényegében felszólította Minszket, hogy azonnal tiltsa ki az orosz katonai eszközöket országa területéről, és ne engedje, hogy orosz rakétacsapások és dróntámadások kiindulópontjaként szolgáljon. “Bármilyen további akcióra és különösen a fehérorosz hadsereg közvetlen részvételére ebben a háborúban, új és erős korlátozó intézkedésekkel fogunk válaszolni” – mondta Stano. Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn közölte, hogy elrendelte a csapatok bevetését az orosz erőkkel együtt Ukrajna közelében, válaszul arra, hogy szerinte Kijev és nyugati támogatói egyértelmű fenyegetést jelentenek Fehéroroszországra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb