Közélet

Pert nyert a vásárhelyi önkormányzat: a helyi kórháznak 9,5 millió forintot kell fizetnie azért, mert a belső udvart parkolónak használta

A Szegedi Törvényszék jogerős ítéletében kötelezte a vásárhelyi kórházat, hogy fizessen a helyi önkormányzatnak 9 millió 420 ezer forintot, plusz a kamatot és a perköltséget – írja a Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata. Mint kiderült, évek óta tart a belháború a két fél között, és nem ez volt az első per, amit az önkormányzat a belső udvar miatt indított a kórházzal szemben.

A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat tájékoztatása szerint a korábbi 30 millió forint után most még közel 9,5 millió forintot nyertek jogerősen a vásárhelyi kórháztól a belső udvar használata miatt, ami a 2019 szeptembere és 2021 márciusa közötti időszakra szól. Az önkormányzat azért indított pert a kórházat fenntartó állami intézmény ellen, mert a tulajdonában álló, Hunyadi u. 3. szám alatti ingatlan (Kórház „L” épület) egy részét az intézmény parkolóként használja, érvényes bérleti szerződés nélkül. Mint kiderült, a kórházat fenntartó állami intézmény a per során – egyebek mellett – azzal védekezett, hogy a területet közérdekű célra (kórházi dolgozók, betegek, látogatók, mentők, betegszállítók, védőoltásra váró személyek, honvédek, beszállítók, taxik stb. gépjárműveinek várakozására) használta, ezért – álláspontja szerint – az önkormányzatot nem illeti meg használati díj.

A KÓRHÁZ A KÚRIÁHOZ FORDUL

A Promenád24 azt írja, hogy a döntés után a kórház felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében. Kallai Árpád főigazgató szerint érthetetlen, hogy a városvezetés újabb és újabb követeléseivel a betegellátástól veszi el a pénzt. “Ezek a területek a kórház belső udvarában vannak, évtizedek óta használja az intézmény. A betegellátáshoz szükségesek, az orvosok, a mentők, a betegszállítók használják, de itt állt többek között a honvédségi sátor is, amely a Covid-oltások koordinációját segítette” – mondta el, hozzátéve, a bíróság döntését elfogadja, de azzal sem szakmailag, sem emberileg nem tud azonosulni. “Minden jogi lehetőséget ki fogunk meríteni, mert azt a pénzt, amit a város újabb és újabb időszakokra kivetítve követel az intézménytől, a betegellátástól veszi el. Az állandó pereskedés is erőforrásokat köt le. Érthetetlen számomra, hogy a város vezetése a saját kórháza ellen dolgozik” – tette hozzá a főigazgató.

2012-BEN KERÜLT ÁLLAMI KÉZBE A KÓRHÁZ

A helyi portál azt is írja, hogy a vásárhelyi kórház – mint számos más egészségügyi intézmény – korábban városi tulajdonban, működtetésben volt, csak 2012-ben került az államhoz. Az intézményi ingatlanok tulajdonviszonya azonban részben vegyes maradt, az épületek jelentős része az új fenntartóhoz került, de továbbra is az önkormányzaté maradt az Egészséges Vásárhely Program (EVP) irodáinak helyet adó épület, a konyha, valamint a kórház belső udvarának a Hunyadi utca felőli része, valamint az épületek közötti terület. Itt jellemzően a belső közlekedési útvonalak futnak, itt járnak be és ki a betegek a kórházi kezelésekre, ide állnak be az orvosok és az ápolók mellett autóval azok a hozzátartozók, akik a nehezen mozgó családtagjaikat viszik a kórházba, de önkormányzati terület az is, ahol a Covid-védőoltásra érkezőket segítő katonák sátra állt, ahol az oltásra érkezők várakoztak, vagy ahol egyébként a mentők meg szoktak állni.

KÖZEL 40 MILLIÓ FORINTOT NYERT MÁR ÍGY AZ ÖNKORMÁNYZAT

A Promenád24 szerint soha korábban fel sem merült, hogy ezekért a kórházon belüli területekért az önkormányzat bérleti díjat szedne az egészségügyi intézménytől, majd az önkormányzat egyszer csak úgy döntött, hogy visszamenőleges hatállyal pénzt követel a használatukért. A 2014 és 2021 közötti időszakra így már összesen csaknem 40 millió forintot sikerült kiperelnie a kórházból. Most éppen 9,5 milliót a koronavírus-járvány idején.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Water Heater Plumbers
'Fel a tetejéhez' gomb