Szegedi Arcok

Tűzoltóhajóra gyűjt a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, a szegediek segítségét kérik

Nagyjából 8 millió forintra lenne szüksége a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálatnak ahhoz, hogy Szegeden is lehessen egy profi tűzoltóhajó. Állami forrás igazából nincs rá, szükség annál inkább: mint Seller András, az egyesület elnöke elmondta, a Tisza-part kiterjedt aljnövényzete miatt gyakoriak a vízközeli tűzesetek, azonban a hagyományos tűzoltóegységek csak nagyon lassan, nehézkesen tudják megkezdeni az oltást ilyenkor.

“Nagyon hiányzik Szegedről egy tűzoltóhajó” – kezdte beszélgetésünket Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke. Mint magyarázta, kiterjedt növényzet van a Tisza-parton, volt már olyan hogy kigyulladt, a tűzoltóknak pedig a part felől nagyon nehéz volt eloltani. Az eset nemrég a tiszaszigeti üdülőknél és a Sárgán is megtörtént, a cikkünkben szereplő eszközzel pedig sokkal gyorsabban, hatékonyabban lehetne megfékezni a part menti lángokat.

A tűzoltóhajó egyébként ritka jelenség, mint a szakszolgálat elnöke elmondta,

  • van egy Budapesten, amely ugyanazt a nevet viseli, mint az általuk kiszemelt jármű,
  • egy másik, Baján,
  • továbbá a harmadik, a szóban forgó Szent Flórián, amely jelenleg a Fertő-Rákosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tulajdonában van, de mivel a Fertő-tavon már annyira kevés a víz, hogy szinte nem is tudják használni, ezért úgy döntöttek, hogy eladják azt.

A Szent Flórián nem lesz olcsó mulatság, a vételár 4 millió forint, erre jön még rá, hogy le kell vizsgáztatniuk, mint tűzoltóhajót, amely újabb 1 millióba kerül, plusz ugye kell rá felszerelés, mint Seller András magyarázta, a végére összesen 8 millió forint környékén fog megállni a dolog.

Mármint, ha sikerül rá összegyűjteni a pénzt. 10-ből 9 Szeged365 olvasó ugyanis azt hinné, hogy a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat állami szerv, és mint olyannak, az állam meg is veszi a szükséges eszközöket, pedig a helyzet nagyon más. A szakszolgálatot 2002-ben, magánszemélyek alapították, egyesületi formában, kezdetben 15 fővel. Az elnök leszögezte, a működésükhez szükséges évi 71 millió forintos büdzsét úgy szerzik meg, hogy megdolgoznak érte, például rendezvénybiztosítással (SZIN, Balaton Sound, Sziget Fesztivál, Be my Lake, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál) és megrendelésre végzett búvár munkákkal. Persze léteznek állami pályázatok, de mint mondta, azokból nem tudnák fenntartani magukat.

A fotókon látható Szent Flórián megvásárlásához tehát 8 millió forintra van szüksége az egyesületüknek amit, ha a saját pénzükből megvennének, nem maradna keret a működésükre, éppen ezért mint Seller András nyilatkozta, történetük során először a szegediekhez fordulnak segítségért.

Arra kérünk, hogy segíts a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálatnak abban, hogy meg tudják venni a szóban forgó eszközt. Minden forint számít, a legkisebb összeg is. Ha szeretnél, az alábbi bankszámlaszámon tudsz adományt küldeni a nemes célra:

  • Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat
  • Bankszámlaszám: 10702040-18469233-52000001

Még több infót Seller Andrásék munkájáról az alábbi cikkeinkben találsz, nyári Szeged365 vlogsorozatunkban csónakba pattantunk a szegedi vízimentőkkel:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb