Közélet

Bejelentés, szerda estére: bezárhat a Móra Ferenc Múzeum, a Belvárosi Mozi, a Tiszavirág Sportuszoda és szinte az összes kulturális és sportintézmény (frissítve)

Botka László rögtön egy bejelentéssel kezdett a péntek reggeli közgyűlésen, mint mondta, október 21-re egy újabb, rendkívüli közgyűlést hívott össze, melynek témája a rezsiválság lesz. Hogy miről fognak szavazni, Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a Szeged Televízióban jelentette be szerda este.

Mint elmondta, több ideiglenes bezárásról is szavazni fognak jövő pénteken. Mivel a Botka László vezette Összefogás Szegedért többségben van a közgyűlésben, a ma este elmondott tervek megvalósulását szinte biztosra lehet venni.

A Kovács Tamás által felvázoltak alapján 2022-ben még szinte az összes kulturális és sportintézmény működni fog, lesz ünnepi díszkivilágítás és karácsonyi vásár, januártól viszont minimum egy hónap zárás jön.

Az év elején a tervek szerint behajtja kapuit és március 3-ig zárva lesz:

  • a Móra Ferenc Múzeum,
  • a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza,
  • a Szent-Györgyi Albert Agóra,
  • a Tiszavirág Sportuszoda,
  • az összes többi, szegedi kultúrház,
  • a Somogyi-könyvtár és fiókjai,
  • a Kövér Béla Bábszínház,
  • a Belvárosi Mozi,
  • és a Polgármesteri Hivatal.

Lesz pár intézmény, amely nem a március 3-i dátumra nyit majd újra, a Kisszínház például február 14-ig lesz zárva, az IH Rendezvényközpont pedig 11 nappal előtte tárja ki majd ismét az ajtót.

Az intézmények mindegyikére érvényes, hogy a bezárás természetesen ideiglenes.

BEZÁR A TISZAVIRÁG ÉS A VÁROSI SPORTCSARNOK

Forró téma a Szegedi Sport és Fürdők, Joób Márton képviselő pont hétfő este, 48 órája adott egy exkluzív Szeged365 interjút – többek között – a város rekreációs intézményeiért felelős önkormányzati cégnél uralkodó áldatlan állapotokról.

Mint Kovács Tamás alpolgármester elmondta,

  • december 19-én ideiglenesen bezár a Tiszavirág Sportuszoda, ez majd március 3-án nyithat ki,
  • a szezont még meg sem kezdő (voltak gondok az indulással) Városi Műjégpálya szintén zárva marad a fenti dátumig,
  • az újszegedi Városi Sportcsarnok szintén december 19-án zár be és március 3-án nyit,
  • a fentiekkel együtt bezáró Anna Fürdő pedig február 3-án nyit majd ki. Pozitív hír viszont, hogy a járóbeteg-ellátás itt végig működni fog, ezt nem érinti a zárva tartás.

MARAD A KÖZVILÁGÍTÁS

Mint Kovács Tamás elmondta, a szökőkutakat is leállítják, illetve az év második napján a díszkivilágítást is lekapcsolják, ez március 3-ig lesz üzemen kívül. Ami jó hír, hogy a közvilágítást egyelőre úgy fest, nem kell lekapcsolni.

HÁROM ÓVODÁT KELL BEZÁRNI

Az óvodákat, bölcsődéket, szociális intézményeket a gazdasági alpolgármester elmondása alapján nem tervezik bezárni, három kivétellel. 2022. december 1 és 2023. március 3. között a tervek szerint három óvodát zárnak be ideiglenesen:

  • a Sás,
  • a Szél,
  • és a Honfoglalás utcai óvodákat.

Az előbbiből a gyermekeket a Tündér, a másik kettőből pedig a Katona és a Kölcsey utcai ovikba viszik majd át. Rendelkezni akarnak arról is, hogy az óvodaépületeket 20-22 fok közé kelljen fűteni.

A BÖLCSIKBEN 18-24 FOK KÖZÖTT LESZ A HŐMÉRSÉKLET

Hasonlóan rendelkeznének a bölcsődék kapcsán is, némi különbséggel:

  • a csoportszobákat 22,
  • a fürdőket 24,
  • a felnőttek helyiségeit és a közlekedőket maximum 18 fokra fűtenék.

A téli szünet is változni fog, akárcsak az általános és középiskolákban, december 20-án indul és január 8-án fog véget érni. Mindez az ovikra és a bölcsikre is érvényes.

Négy idősklubot tervez ideiglenesen bezárni a város, ezek a Kaszás, Gáspár Zoltán, Dáni és Bölcs utcai intézmények.

KOVÁCS TAMÁS: SZIGORÚ ÉS HATÁROZOTT DÖNTÉSEK SZÜKSÉGESEK

Kovács Tamás a műsorban arról beszélt, hogy “szigorú” és “határozott” döntéseket hoznak majd október 21-én, viszont ezek által két dolog garantálható, az egyik, hogy működőképes marad Szeged, illetve az, hogy nem kell az önkormányzati dolgozókat fizetés nélküli szabadságra küldeniük.

A gazdasági alpolgármester azt is elmondta, a trolibuszok és villamosok nem állhatnak le, mert akkor a város is leáll.

VILLÁMGYORS POLGÁRMESTERI POSZT KÖVETTE A BEJELENTÉSEKET

Egy szubjektív gondolat, a (majdnem) végére. A rossz hírt a gazdasági alpolgármester közölte a szegediekkel, az ügyben így kommunikációs szempontból “tiszta” maradt Botka László pedig egy teljesen más retorikával osztotta meg a témát közösségi média oldalán. A polgármesteri poszt két dologról szólt,

  • előbb odavágott a kormánynak,
  • majd jöhetett a megmentő szerepe.

Ezt írta ki az interjú megjelenését követően a város első embere:

“Azon dolgozunk, hogy megőrizzük Szeged működőképességét. Az óriási forintromlás, Európa legnagyobb inflációja, a hatalmas energiaár-növekedés és a kormányzati elvonások egyszerre sújtanak bennünket. Megőrizzük a közszolgáltatásokat, a tömegközlekedést, a közvilágítást és a gyermekintézmények, a szociális ellátó rendszerünk minden értékét. A válság miatt nehéz helyzetbe kerülőknek kiemelt támogatást adunk. Most azon dolgozunk, hogy a kulturális- és a sportlétesítményeket is a lehető legrövidebb ideig kelljen korlátozni. A szolidáris Szeged ezen a válságon is túljut a legkisebb áldozatokkal.”

Apropó, a végén természetesen nem maradhatott el a kritikus pillanatokra évek óta használt Botka-záróformula, a “Köszönöm erőt adó támogatásukat”, sorait ezúttal is ezekkel zárta a polgármester.

OKTÓBER 21-ÉN MINDEN ELDŐL, BÁR, IGAZÁBÓL MÁR EL IS DŐLT

A gazdasági alpolgármester által bejelentett válságtervet papíron jövő pénteken, a Szegedi Városházán megtartandó rendkívüli közgyűlésen szavazhatják meg. Mivel viszont a Botka-koalíciónak abszolút többsége van – melynek egyetlen kritikus pontját, a DK ingatag mivoltát Binszki József harmadik alpolgármesterré kinevezésével pénteken már rendbe is tette a polgármester – szinte biztosra vehető, hogy a cikkünkben leírtakat egytől-egyig meg fogják szavazni, magyarán, lejátszott meccset fogunk nézni október 21-én.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb