Közélet

A legnagyobb munkaadó a Pick Szeged Zrt. volt, de a legtöbb árbevételre egy vásárhelyi cég tett szert – mutatjuk a megyei vállalkozások toplistáját

A 100 legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád megyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye megközelítette tavaly a 2200 milliárd forintot, 332 milliárd forinttal növekedett a 2020-as évhez képest – derül ki a Top 100 – Csongrád Megye Gazdasága 2021 című kiadványból.

Az MTI azt írja, hogy a kötetet csütörtökön mutatták be Szegeden. A kiadvány szerint a megyében a legnagyobb cégek között meghatározó, 44 százalékos a kereskedelmi vállalkozások aránya. A feldolgozóiparban a TOP 100 vállalkozások mintegy harmada, az építőiparban 10 százaléka működik.

VÁSÁRHELYI CÉG TETT SZERT A LEGNAGYOBB ÁRBEVÉTELRE

Az MTI tájékoztatása szerint 2021-ben Csongrád-Csanád megyében a legnagyobb, 861,303 milliárd forintos nettó árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohány-nagykereskedelmi cég 16 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest. A második helyre a KÉSZ Építő Zrt. került 93,436 milliárd forintos nettó árbevétellel, ami 49 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket. A harmadik a Sole-Mizo Zrt. lett – a 2020. évit 9 százalékkal növelve – 89,233 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel.

A LEGNAGYOBB MUNKAADÓ A PICK SZEGED VOLT

A közlemény arra is kiér, hogy a megye száz legnagyobb vállalkozása tavaly több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. Mint kiemelték:

  • a legnagyobb munkaadó a Pick Szeged Zrt. volt 1934 fős statisztikai létszámmal,
  • ettől alig maradt el a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. 1918 dolgozójával,
  • a harmadik foglalkoztató a szentesi Hungerit Zrt. lett, 1580 munkavállalóval.

A legnagyobb, 68,840 milliárd forintos exportárbevételt a makói Givaudan Hungary Kft. érte el tavaly, a második a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. lett 58,143 milliárd forinttal, a harmadik – a szintén a Continental csoporthoz tartozó – ContiTech Rubber Industrial Kft. 36,336 milliárd forinttal.

ÁTADTÁK A TOP 100 DÍJAKAT

A kötetet bemutató ünnepségen átadták a TOP 100 díjakat is a legjobban teljesítő önkéntes kamarai tagvállalkozásoknak. Nagyvállalati kategóriában az elismerést az elektromos szerelvényeket, erős- és gyengeáramú termékeket és rendszereket gyártó szentesi Legrand Zrt. nyerte el. A középvállalati kategória díjazottja a csatornázásban, vasútépítésben, a mezőgazdaságban és a környezetvédelem területén alkalmazott előregyártott vasbeton elemeket készítő hódmezővásárhelyi CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. lett. A kisvállalati kategória díját az építőanyag kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytató szegedi Zengő Alföld Kft. kapta.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb