Szegedi Arcok

Utat tört magának a kreativitás a Csillag Börtönben: “Ne ölj” címmel mutattak be színdarabot az elítéltek

„Ne ölj” címmel, október 12-én délután színdarabot mutatott be a Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjeinek társulata a hozzátartozóknak, valamint az oktatási- civil- és rendvédelmi szervezetek képviselőinek – írja az intézmény honlapján. Mint kiemelték, a színdarab a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács „Tízparancsolat” című projektjének keretében valósult meg, amelyre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nyújtott be pályázatot.

A program során a Tízparancsolat egy-egy eleméhez kapcsolódó képzőművészeti és irodalmi alkotások elkészítése mellett színdarabokat is bemutatnak az ország tíz büntetésvégrehajtási intézetében. A „Ne ölj” parancs a Csillagbörtön alkotó elítéltjeinek jutott. Ezzel a címmel írtak a fogvatartottak fél évvel ezelőtt egy színdarabot, amelyet azóta hetente kétszer próbáltak és a díszletet is elkészítették:

  • Várnagy Andrea művészeti mentor, Liszt Ferenc Díjas zongoraművész
  • és Benkó Ildikó bv. őrnagy, reintegrációs tiszt segítségével.

A TÖRTÉNET KÉT SZÁLON FUT

A történet szerint Csillag József újságíró egy bűnügyben gyűjt információkat, miközben az apja gyilkosságért ül börtönben, akivel nem tartja a kapcsolatot. A történet két szálon fut, az egyiken az újságíró és az elítélt apa kapcsolata, a másikon egy léha futballsztár bűnügye tárul a néző elé. A két szálat a tudósító köti össze. A darabról így írt a társulat:

“A külvilág szemében a fogvatartotti társadalom olyannak tűnhet, mint hajósoknak a jéghegy. A vízfelszín feletti rész jól látható és mint ilyen könnyen megítélhető, ugyanakkor ez a nagy egésznek csak egy tördéke, ahogy mondani szokás: „ csak a jéghegy csúcsa”. A víz alatti része viszont hatalmas és a tapasztalatlan hajósok számára ismeretlen veszélyeket hordozhat.
A hideg, ismeretlen mélység bemutatásához nyújtott remek platformot a „Tízparancsnolat” című projekt. Az elmúlt hat hónap során személyesen tapasztalhattuk kollégáimmal,  hogy miként kapcsolódik össze a színjátszás jellemformáló és közösségépítő ereje által, egy összetartó csapattá a hajó fogvatartotti legénysége, hogy biztonságban és élményekben telve érhessenek révbe az előadást követően.”

Forrás és fotók: bv.gov.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb