Közélet

Orbán Viktor kijelentette: 2023 végére megfelezik az inflációt

A csütörtöki Kormányinfót követően miniszterelnöki interjúval indult a péntek reggel, Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arra emlékezetett, hogy a magyar egy szabadságharcos nemzet, az Északi Áramlatnál történt szabotázst terrorizmusnak nevezte, és mint nyilatkozta, utasította a pénzügyminisztert, hogy a következő év végére meg kell felezni az inflációt. A beszélgetés során a pedagógusok ügye nem került elő.

MI EGY SZABADSÁGHARCOS NEMZET VAGYUNK, 56-BAN IS VÁLLALTUNK HÁBORÚT

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, vannak akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, míg Magyarország az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett áll.

“Mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk, 1956-ban is vállaltuk háborút”

– tette hozzá. 1956-ban azért harcoltunk, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet és a béketárgyalást, hogy Ausztriához hasonlóan függetlenek legyünk. Szerinte Magyarországon nem kell elmagyarázni, hogy milyen az orosz hadsereg brutalitása. 

“A mi Zelenszkijünket kivégezték 1956-ban”

– fogalmazott a miniszterelnök Nagy Imrére utalva.

A magyar ’56-os logika alapján a megszállót arra kell kényszeríteni, hogy tárgyaljon. 

GAZDASÁGI MEGKÖNNYEBBÜLÉST HOZNA, HA BEFEJEZNÉK A HÁBORÚT

Orbán arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben is van egy béketábor:

  • Ferenc pápa,
  • amerikai republikánusok,
  • üzletemberek,
  • Kissinger.

A gazdasági megkönnyebbülést ez hozná el – mondta a kormányfő, mint kifejtette, a tisztességesebb árakhoz a békével jutunk el.

“Nem sok jó szankciót láttunk eddig a világban, 10-ből 2 vagy 3 szokott beválni. A szankciók mellékhatásai a kivetőkre ne gyakoroljanak rombolóbb hatást, mint a kivetettre” – tette hozzá. Mint magyarázta, az, hogy az energiatörpe vessen ki szankciót az energiaóriásra, az mindenképpen egyedi. Most szankciós felárat fizetünk. 

NŐ AZ ELÉGEDETLENSÉG

Magyarország részletesen megnézi az asztalra kerülő szankciókat – magyarázta. “Mindent megvizsgálunk, és ha a hazánk számára hátrányos szankciókat látunk, akkor felvesszük a küzdelmet. Egyetlen harci taktikánk van, mégpedig, hogy Magyarországot mentesítsék a szankciók alól” – fejtette ki.

“Nő az elégedetlenség, így az európai kormányfők között is egyre többen mondják, hogy nem ezt ígérték” – nyilatkozta.

EURÓPA CSAK VESZÍTENI TUD

Orbán Viktor szerint az amerikai gáz ötször-tízszer olcsóbb, tehát fel kell tenni a kérdést, hogy ki nyer ezen. Úgy van összerakva az egész, hogy az európaiak csak veszíteni tudjanak – tette hozzá.

AZ ÉSZAKI ÁRAMLATNÁL TÖRTÉNT SZABOTÁZS NEM MÁS, MINT TERRORIZMUS 

Terrorizmus az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázs – jelentette ki. Az, hogy fölrobbantottak vezetékeket, az súlyos dolog. Leggyakrabban a szabotázs szót halljuk.

A mi olvasatunkban ez terrorizmus, az az ország pedig, amely ezt végrehajtja, terrorista állam.

“Velem nem etetik meg azt, hogy nem tudják rögzíteni, hogy ki járt ott akkor”

– mondta Orbán Viktor.

HA VÁLTOZNA A SZANKCIÓS POLITIKA, SOK TERMÉK ÁRA A FELÉRE ESNE

Ha az EU belátná, hogy változtatni kellene a szankciós politikát, akkor az árak is csökkenni kezdenének, sőt, bizonyos termékek ára a felére esne le – nyilatkozta. Látott már ilyet, 1998-ban már 15 százalék felett volt az infláció, és azt sikerült csökkenteni. Nem szabad hagyni az inflációt, és harcolni kell ellene.

A következő év végére legalább meg kell felezni azt, és legalább egy számjegyűnek kell lennie, mint magyarázta, erre utasította a pénzügyminisztert és az MNB-t.

– hangzott el a beszélgetés végén.

FÉL ÉVRE ELEGENDŐ GÁZ VAN MAGYARORSZÁGON

Európa két táborra szakadt: azokra, akik támogatják a szankciókat és azokra, akik nem. Orbán szerint erről Amerikával is kell beszélni, ismételten sejtetve azt, hogy a szankciók az Egyesült Államoknak hoznak hasznot.

48,5 százalékig vannak megtöltve a gáztározók, ez fél évre elegendő mennyiség

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb