Közélet

Jövőre 25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók

Jövőre 25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók – írja a Népszava arra az előterjesztésre hivatkozva, amely szerint megszűnne például a szabad orvosválasztás lehetősége a kórházakban. Mint kiemelték: lejtőről indul az ápolók bérfelzárkóztatása, mert mire kézhez kapják az emelt jövedelmet, az infláció már ki is végezheti.

ÁTLAGOSAN 120 EZER FORINT PLUSZ BEVÉTELT JELENTENE AZ EMELÉS

Az egészségügyi ellátás reformjának szánt előterjesztés szövege szerint 2023. január 1-jétől 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának elő a költségvetésből a szakdolgozói béremelésre. Célként az orvosi és szakdolgozói fizetés egészséges bérarányának kialakítását jelölték meg. Ez most 27 százalékos, és kategóriáktól függően ez emelkedne 30,73, illetve 46,7 százalékra. A Népszava szerint a 25 százalékos béremelés átlagosan 120 ezer forint pluszbevételt jelenthet, de az összeg egyénenként eltérő lehet, és attól is függ, hogy milyen végzettséggel, gyakorlattal rendelkezik az adott szakember. A differenciálás alapján lehet, hogy valaki csak 25, míg más 200 ezer forintos emelést kaphat, ha a kormány is jóváhagyja a javaslatot. Lesz azonban hozzávetőleg ezer olyan szakdolgozó, akinek az emelése a 400 ezer forintot is elérheti. Ők az egyetemi végzettségű szakdolgozók, non-doktorok, mentőtisztek.

A PÓTLÉKRENDSZERT IS ÁTALAKÍTJÁK

A portál szerint a javaslat szerzői a pótlékrendszert is átalakítanák, több juttatást is megszüntetnének, és csak ott hagynák meg a munkáltatók döntésén alapuló bérkiegészítéseket, ahol az intézményeknek erre van saját forrásuk. A Népszava felveti, hogy az infláció az emelés nagy részét egyébként el is viheti, mire bevezetik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb