Kikapcs

Kossuth-féle mokaszin és felpróbálható Bud Spencer-relikviák – színes programokkal készülnek a Múzeumok Őszi Éjszakájára Szegeden

Izgalmas programokkal várja a szegedi Móra Ferenc Múzeum a látogatókat a Múzeumok Őszi Éjszakáján. Október 22-én, szombaton 18-23 óra között bemutatják például azt a mokaszint, melyet Kossuth Lajos amerikai útja során kapott egy indián asszonytól. Emellett az este folyamán egy nyereményjátékban lehet részt venni, melynek nyertesei felpróbálhatják azokat a filmes kellékeket, melyeket a Bud Spencer-féle westernfilmekben használtak – tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

A cowboy-indián kiállítás fog az idei Múzeumok Őszi Éjszakájának középpontjában állni Szegeden október 22-én, szombaton 18 és 23 óra között. A Móra Ferenc Múzeumban ezen az estén mutatják be azt a mokaszint, melyet Kossuth Lajos egy amerikai útja során kaphatott. A feljegyzések szerint Kossuth 1852. május 25-én a Niagara vízesésénél lévő szállásáról ellátogatott egy közeli indián faluba. Itt találkozott egy indián nővel, aki gyöngymunkákat készített – szeretett is volna tőle vásárolni, de az nem állt szóba vele. Amikor azonban visszatért szállására, néhány szép gyöngyhímzés várta. A történet szerint amikor az indián nő megtudta, hogy ki volt a vendége, elvitte ajándékba a tárgyakat, melyek között valószínűleg ott volt az a mokaszin is, mely később a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében kapott helyet – és amit most Szegeden mutatnak be.

A BUD SPENCER-FÉLE WESTERNFILMEK KELLÉKEIT IS FELPRÓBÁLHATJÁK A SZERENCSÉSEK

Mindemellett részt lehet venni egy nyereményjátékban, ahol a nyertesek felpróbálhatják a Bud Spencer-féle westernfilmekben szereplő filmes kellékeket (pisztolyövet, bilincset). Sőt, akár fotózkodhatnak is bennük. Ezek a tárgyak Rómából érkeztek és nem számítanak műtárgynak, ezért nyílik lehetőség a felpróbálásukra.

VÉSZITS ANDREA KÖNYVÉT IS BEMUTATJÁK

A Móra-múzeumban mindemellett bemutatják Vészits Andrea új könyvét, melynek főszereplője Móra Ferenc. Tartanak fényfestést, country táncbemutatókat, valamint egy előadást a Magyar Nemzeti Múzeum Kossuth-hagyatékáról, melyhez a bemutatásra kerülő mokaszin is tartozik. Mindemellett az egész este folyamán látogatható lesz a tetőkilátó és folyamatos tárlatvezetésekkel és zseblámpás látványtári sétákkal is várják az érdeklődőket.

A FEKETE HÁZBAN IS KÉSZÜLNEK

A Fekete házban a Kloáka, kanális, klozet című kiállítás kapcsán 10 perces minielőadásokat hallhatnak az érdeklődők a fürdőszobakultúra, a higiénia és csatornázás története témakörében. Emellett ezen a kiállítóhelyen is folyamatosan zajlanak majd a tárlatvezetések.

A Vármúzeumban Löffler Zsuzsanna meseíró, a Móra-múzeum régésze dedikálja majd mesekönyveit, emellett történelmi játékkuckóval és tárlatvezetésekkel is készülnek a múzeum munkatársai.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb