Kikapcs

Csütörtöktől mozikban az Oscar-jelölt magyar film, amelyben a szegedi színész-történész Irsai Farkas László játszik

A fővárosi Toldy Ferenc Gimnáziumban, Antall József volt miniszterelnök egykori munkahelyén tartották az 1990-es taxisblokád idején játszódó Blokád című film díszbemutatóját kedden – számolt be róla az MTI. Az alkotás két dolog miatt is izgalmas a szegediek számára:

  • egyrészt ez képviseli Magyarországot a 95. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában,
  • másrészt pedig, egy szegedi színész-történész, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója, Irsai Farkas László is játszik a filmben.

Az alkotást, amelynek központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, csütörtöktől játsszák a mozik.

EMBERI TARTÁS ÉS ÓRIÁSI KIHÍVÁSOK, AVAGY, ANTALL JÓZSEF

“Nagy pillanat ez a mai, mert több mint 30 évvel a sorsfordító eseményeket követően elkészült az első mozifilm, a Blokád, Magyarország első szabadon választott miniszterelnökéről, Antall Józsefről” – mondta Káel Csaba, mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a díszbemutatón. Kiemelte: a rendszerváltás a mai Magyarország kiindulópontja volt. Mint mondta, többen személyes résztvevői is voltak az eseményeknek, átérezték, hogy történelmi pillanatok részesei lehettek, amelyet mindenáron és hitelesen kell dokumentálniuk az utókor számára.

Mint kiemelte, Antall József egész életét meghatározta az emberi tartás. Nem volt könnyű helyzetben 1956-ban és 1990-ben is óriási kihívásokkal tette próbára a sors – mondta, hozzátéve: arról, hogy ezeket a próbákat hogyan állta ki, meséljen a mozgókép nyelvén a Blokád című film. Mint mondta, megható pillanatnak tartja, hogy azon a helyen és abban a közegben mutatják be a filmet, ahol Antall József több évtizeddel ezelőtt lelkes ifjú tanárként tanított és hozzásegítette a gimnazistákat, hogy felfedezzék az együttgondolkodás, a közösség összetartó és felemelő mivoltát.

FÖLÉNYES, GUNYOROS, SOKAT TUDÓ GENTLEMAN

Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója a díszbemutatón elmondta: Antall József 1957-től 1959-ig, két és fél évig tanított a gimnáziumban magyar irodalmat, történelmet és osztályfőnök is volt. Mint kiemelte, egykori osztályának több tagja is elment a díszbemutatóra, amelyen Antall József kormányának tagjai és az iskola volt és jelenlegi diákjai is megjelentek. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Az igazgató hangsúlyozta: Antall József kiváló tanár is volt. Mint idézte, egy diákja így emlékezett rá: “a fiúk közül legtöbben pont ilyen, kissé fölényes, néha enyhén gunyoros, merész, sokat tudó gentlemanek szerettek volna lenni, akiknek láttán egy párttitkár azonnal rájön, hogy az osztályharcot végképp elvesztette”.

SZEGEDI SZÍNÉSZ ALAKÍTJA ANTALL JÓZSEF VALLATÓTISZTJÉT

A Blokád című film főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítja. A film szegedi vonatkozását az Antall József vallatótisztjét alakító, a Napfény Városában született és jelenleg is itt élő Irsai Farkas László, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója adja meg.

“Jéghideg lett a kezem, elfogott egy lüktető érzés, szerintem enyhe pszichoszomatikus tünetek jöttek ki rajtam”

– nyilatkozta a Szeged365-nek Laci aznap, amikor kiderült, hogy a Blokád című filmet nevezte Magyarország a 95. Oscar-versenyben, nemzetközi film kategóriában. A teljes beszélgetésünket az alábbi cikkünkben találod:

A szegedi közönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 20-tól láthatja az alkotást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb