Közélet

Itt a vége: lemondott Liz Truss brit miniszterelnök (frissítve)

Liz Truss bejelentette, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetői- és Nagy-Britannia miniszterelnöki posztjáról – írja az Index. Truss mindössze 45 napot töltött el a brit kormány élén. Ezzel messze ő a legkevesebb ideig szolgáló miniszterelnök.

Liz Truss brit politikus, konzervatív párti parlamenti képviselő, az Egyesült Királyság történetének harmadik miniszterelnöknője lemondott a brit Konzervatív Párt éléről, ezzel együtt pedig miniszterelnöki posztjáról is.

PIACI FELFORDULÁS ANGLIÁBAN

Liz Trusst szeptember 5-én választotta meg a Konzervatív Párt tagsága a párt élére, másnap pedig át is vette a miniszterelnöki kinevezését II. Erzsébet királynőtől. Miniszterelnökségének első heteit a királynő szeptember 8-i halála és az azt követő gyászidőszak határozta meg. Távozásának közvetlen előzményeként Kwasi Kwarteng volt pénzügyminiszter átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban példátlan – soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő – piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát.

FRISSÍTVE (15:50): EGY HÉTEN BELÜL MEGVÁLASZTJÁK AZ ÚJ BRIT MINISZTERELNÖKÖT

Liz Truss formálisan ugyan még az Egyesült Királyság miniszterelnöke, de csak addig, amíg új kormányfőt nem választanak. Truss szerint egy héten belül megválasztják az új miniszterelnököt. Londonban, a Downing Street 10. szám alatti irodája és rezidenciája előtt tartott beszédében Liz Truss belátta, hogy nem tudja teljesíteni azokat az ígéreteket, amelyeket akkor tett, amikor a konzervatívok vezetői posztjáért indult, és elvesztette pártja bizalmát.

“Elismerem, hogy a helyzetet tekintve nem tudom teljesíteni azt a mandátumot, amellyel a Konzervatív Párt megválasztott. Ezért beszéltem Őfelségével, a királlyal, hogy értesítsem arról, hogy lemondok a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről” – mondta Liz Truss.

EGYRE GYAKRABBAN SZÓLÍTOTTÁK FEL A LEMONDÁSRA

“Ma reggel találkoztam az 1922-es bizottság elnökével, Sir Graham Bradyvel. Megállapodtunk abban, hogy a következő héten vezetői választást tartunk. Ez biztosítani fogja, hogy továbbra is azon az úton maradjunk, hogy megvalósítsuk költségvetési terveinket, és fenntartsuk országunk gazdasági stabilitását és nemzetbiztonságát” – tette hozzá a brit politikus. A konzervatív törvényhozók egyre gyakrabban szólították fel Trusst lemondásra, miután kénytelen volt elvetni gazdasági programjának nagy részét, amelynek 2022. szeptember 23-i átadásakor a font és az államkötvénypiacok zuhanórepülésbe kezdtek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb