Közélet

Még van rá remény, hogy nyitva maradjon valamelyik szegedi uszoda

Péntek reggel 9-től rendkívüli közgyűlést tartanak a Szegedi Városháza első emeleti, 101-es dísztermében, amelynek keserű témája az önkormányzati fenntartású sport – és kulturális intézmények ideiglenes bezárása lesz. A tervek szerint januártól minimum egy, de az esetek többségében két hónapra szüneteltetnék szinte a működésüket, azonban az általunk megkérdezett, a témában aktív Joób Márton szerint még mindig van remény arra, hogy legalább az egyik uszoda nyitva maradhasson.

A múlt szerdán Kovács Tamás alpolgármester által bejelentett tervezet szerint 2022-ben még szinte az összes kulturális és sportintézmény működni fog, lesz ünnepi díszkivilágítás és még karácsonyi vásár is, januártól viszont minimum egy hónap zárás jön. Mint aznap este megírtuk, az év elején a tervek szerint behajtja kapuit:

  • a Móra Ferenc Múzeum,
  • a Szegedi Nemzeti Színház,
  • a Szent-Györgyi Albert Agóra, 
  • a Tiszavirág Sportuszoda,
  • a Városi Sportcsarnok és a hozzá tartozó uszoda,
  • az Anna Fürdő,
  • a Somogyi-könyvtár és fiókjai, 
  • a Kövér Béla Bábszínház,
  • a Belvárosi Mozi,
  • és a Polgármesteri Hivatal.

AZ EGYESÜLETEK IS RÉSZT VÁLLALNÁNAK A MEGNÖVEKEDETT KÖLTSÉGEKBŐL

Mindez természetesen egyelőre csak előterjesztés, azonban a polgármester közgyűlési abszolút többsége miatt szinte 100%, hogy pénteken meg fogják szavazni annak pontjait. Az általunk megkérdezett, a Botka László féle Összefogás Szegedért Egyesület frakciójába tartozó, de a témában külön utas álláspontot képviselő Joób Márton egy nappal a közgyűlés előtt azt nyilatkozta, még mindig reménykedik, hogy legalább az egyik városi uszoda nyitva maradhat.

“Úgy gondolom, hogy egy megyei jogú város megengedheti magának azt, hogy legalább egy uszodát nyitva tartson, különösen úgy, hogy az egyesületek is részt vállalnának a megemelkedett költségekből”

– magyarázta, majd rajtunk keresztül is arra kérte Botka Lászlót, hogy segítsék a sportolókat és biztosítsanak legalább minimális edzési lehetőséget a vízilabdázóknak, úszóknak, búvárúszóknak, nyitva tartva legalább az egyik uszodát.

BELÁTHATATLAN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRNA A FŰNYÍRÓ ELV

“Több egyesületi vezető is nyilatkozott arról, hogy az egyesületi versenyzők számára beláthatatlan következménnyel jár az, ha kompromisszumok, egyeztetések nélkül fűnyíró elv alapján bezárják az össze sportlétesítményt” – számolt be róla a politikus.

Fotó: Török Kornél, Szeged365

LÁTVÁNYOSAN NINCS MEG A KÖZÖS HANG

A képviselőnél rákérdeztünk a polgármesterrel való viszonyára is, miután annak dacára, hogy egy frakcióban ülnek, látványosan nincs köztük egyetértés a sportlétesítmények ügyében.

“Mindig is tiszteltem Botka Lászlót és próbáltam vele jó munkakapcsolatot kialakítani, de civilként rá kellett jönnöm arra, hogy a politikában nincsenek barátságok csak érdekek, és most az érdek nem én vagyok” –

válaszolta a korábban többszörös világbajnok magyar síkvízi kenus, majd azt mondta, az élsportolói múltja arra kötelezi, hogy a “folyó árja ellenében” is segítse a sportolókat, sportvezetőket céljaik megvalósításában.

A holnapi rendkívüli közgyűlés legfontosabb eseményeit Szeged365 villámcikkek és egy nagyobb lélegzetvételű összefoglaló formájában hozzuk majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb