Mindenmás

Újra megtörtént: földrengés volt Magyarországon

Négy nappal a legutóbbi után szombat késő este ismét földrengés volt Zala megyében – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel vasárnap. A Richter-skála szerinti 2,4 erősségű, enyhe földmozgás személyi sérülést nem okozott, mindössze egy ház falán repedt meg a vakolat.

A földmozgás szombaton 22:59-kor mérték Zalakomár közelében. A rengést a lakosság is érzékelte, eddig Zalakaros, Zalakomár és Galambok településekből érkezett bejelentés.

A Zala megyei katasztrófavédelem ügyeletére érkezett bejelentés szerint Zalakomárban, Csöntepusza településrészen egy családi ház vakolata az egyik falon megrepedt a földrengés következtében. Tűzoltói beavatkozás, valamint személyi sérülés nem történt – közölte a kataszrófavédelem.

Zalakaros közelében a héten szerdán is érzékeltek földmozgást a műszerek, az 2,3-as erősségű volt.

PONT EGY ÉVE SZERBIÁBAN VOLT FÖLDRENGÉS, KÉT ÉVE PEDIG HORVÁTORSZÁGBAN – AZ UTÓBBIT A SZEGEDIEK IS MEGÉREZTÉK

A mostani esetet természetesen nem lehetett érezni Szegeden, olyan földrengés, amelynek hatásairól a Szeged365 olvasói is beszámoltak, utoljára 2020 év végén következett be. A 6.3-as erősségű, rengeteg tragédiát okozó földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

Egymás után jöttek felénk az olvasói helyzetjelzések, ezek közül szemezgetünk most:

  • Az újszegedi Zotya azt írta a hozzánk elküldött üzenetében, hogy “megindult a karácsonyfa”, lepotyogtak a díszek.
  • A Hódmezővásárhelyen élő Kriszti szerint úgy megindult a csillár, mintha a Paranormal Activity című filmben történt volna.
  • Az egyik olvasónk a Budapesti úton tartózkodott a munkahelyén, amikor érezték a dolgot, mint írta, olyan volt, mintha szédülne, megmozdulna vele minden, az eset nagyjából 10 másodpercig tartott.
  • Szegeden, a Rákóczi téri megyeházáról többen kirohantak a rezgés hatására.
  • Hasonló volt a helyzet más városokban is, Pécsett az Időkép.hu beszámolója alapján úgy megijedtek, hogy kiürítettek egy áruházat.

Pontosan egy éve Szerbiában volt egy olyan földrengés, amelyet Szegeden is be lehetett mérni. A Richter-skálán mért 4-es erősségű földrengés 2021. október 21-én, 23:32-kor történt, Belgrádtól 44 km-re délkeletre, 10 km-es mélységben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb