Kikapcs

Beköltöznek a csillagok a Somogyi-könyvtárba -asztrofotósok műveiből állítanak össze egy kiállítást Szegeden

Alig több, mint egy évtizede új lehetőség nyílt hazánkban az égbolt megfigyelésére, ami rövidesen az asztrofotózás forradalmához vezettet. Ez idő alatt számtalan káprázatos felvétel született köszönhetően a magyar asztrofotósok kitartásának és odaadó munkájának – ebből nyílik most kiállítás a Somogyi-könyvtárban.

Az intézmény közleményében azt írja, hogy az asztrofotózás azoknak nyújt új élményeket az égbolt és az univerzum tanulmányozása során, akik nem elégszenek meg a távcsőbe pillantással, részletesebb, maradandóbb, színesebb képet szeretnének látni. „Az asztrofotózás valójában nem más, mint szemünk világának egy olyan kiterjesztése, amivel az éjszakai égbolt jelenségei, ezáltal a kozmosz mélysége elérhetővé válik mindazok számára, akik belevágnak ebbe a kitartás igénylő, de emberi képzeletet felülmúló, csodálatos élményekben gazdag tevékenységbe” – olvasható a Magyar Asztrofotósok Egyesületének honlapján.

KÜLÖNLEGES NÉZŐPONTBÓL LEHET MEGTEKINTENI A CSILLAGOKAT

A szegedi csillagokat tekinthetik meg egy különleges nézőpontból azok, akik ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba november 3-án, délután. A szegedi asztrofotósok egy vetített képes előadással egybekötött kiállításmegnyitóval készülnek a közönségnek. A tárlatot dr. Barna Barnabás a Szegedi Tudományegyetem csillagásza, a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportjának vezetője nyitja majd meg. Az MCSE Szegedi Csoportja 1994 novemberében jött létre, fő célkitűzése a csillagászat minél több ágának művelése.

A csoport bázisa a Szegedi Csillagvizsgáló lett, amelynek alapítványa mindenben támogatja a helyi amatőrcsillagászati életet. Majd két évtizedes sikeres ismeretterjesztő és közösségépítő tevékenység után azonban a helyi csoport aktivitása sajnos hosszú évekig szünetelt. A Szegedi Csoportot 2021 januárjában alapították meg újra több mint húsz, helyi MCSE-tag közreműködésével. A csoport célja, hogy továbbvigye a helyi amatőrcsillagászati élet hagyományait a közös észlelések, helyi találkozók, és a csillagvizsgálóban történő ismeretterjesztés révén. Emellett folyamatosan bővítik a csoport tevékenységeit, többek között asztrofotózással és képzések szervezésével.

A kiállítás egészen december 17-ig megtekinthető a Somogyi-könyvtár 1. emeleti közösségi terében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb