Kikapcs

Magyarok a Nagy Háborúban – már lehet nevezni a Görgey Artúr Történelemversenyre

November 14-ig nevezhetnek, majd november 18-án mérhetik össze az első világháborúról szóló tudásukat és felkészültségüket azok a 7. és 8. osztályos diákokból álló csapatok, amelyek jelentkeznek az idei, immár tizennegyedik alkalommal meghirdetett Görgey Artúr Történelemversenyre.

A verseny szervezői a szerkesztőségünknek küldött felhívásban kiemelték: azt remélik, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az ország minden területéről, de a határon túlról is érkeznek versenyzők a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumba.

A VERSENY EGY MÉLTÓ EMLÉKEZÉS

Mint tovább kiemelték, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium közös versenyfelhívása hagyományosan az anyaországi, valamint a határ menti szórványban, Partiumban, Bánátban és Délvidéken élő magyar tanulóknak szól. A vetélkedő központi témakörei minden évben váltakoznak, ezek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a Magyarok az első világháborúban, a Rákóczi – szabadságharc, és a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok. Az idei évben a vetélkedő feladatai a „Magyarok a Nagy Háborúban – az első világháború története, különös tekintettel az olasz frontra” tematika köré épülnek. A verseny maga is egy méltó emlékezés az első világháború hőseire, de szolgálja a határon túli magyar
– magyar kapcsolatok erősítését éppúgy, mint a felkészülést a középiskolai felvételire, a tanulók elméleti ismereteinek bővítését valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelést. Mindezek mellett azt is elárulták, hogy:

  • az idei feladatsor összeállítója Új Imre középiskolai tanár (Debrecen),
  • a verseny fődíja egy történelmi tanulmányút a győztes csapata és felkészítő tanár részére,
  • a verseny első fordulójában, 2022. november 14-ig egy speciális szelfit kell beküldeni a megadott e-mail címre,
  • a második forduló pedig maga a verseny lesz, november 18-án, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban.

Nevezni 2022. november 14-g lehet, háromfős csapatokban. Iskolánkként maximum 2 csapat nevezését tudják elfogadni. További részletek itt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb