Közélet

Mutatjuk, mely termékekkel bővülhet az élelmiszerár-stop

További alapvető élelmiszerek kerülhetnek be a hatósági áras termékek körébe, az Index iparági értesülései szerint minden valószínűség szerint a tojás és a trappista sajt lehet érintett. A lépés egyetlen kedvezményezettje a lakosság lesz, az ársapka azonban további jelentős károkat okoz a gyártóknak és a kereskedőknek egyaránt.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában előrebocsátotta, hogy a kormány újabb élelmiszerekre tervezi kiterjeszteni az árstopot, a lap több ágazati szereplőnél is érdeklődött arról, mi most a legvalószínűbb forgatókönyv. A háttérbeszélgetések visszatérő eleme, hogy a tojás és a trappista sajt kerülhet fel várhatóan a hatósági áras listára, igaz, többen megemlítették: az eddigi kormányzati logikát követve lenne ráció olyan alapvető élelmiszerekre is kiterjeszteni az intézkedést, mint a kenyér, a száraztészta, vagy akár a rizs.

FÁJ A GYÁRTÓKNAK

Mint az Index kihangsúlyozta, a lépés egyetlen kedvezményezettje a lakosság, a piaci folyamatok mesterséges szabályozása, az ársapka azonban további jelentős károkat okoz a gyártóknak és a kereskedőknek egyaránt. A nagyobb üzletláncok is megsínylik ezt az időszakot, a kistelepülések boltjai pedig annál inkább, hiszen eleve gyengébbek a beszerzési pozícióik, vásárlóközönségük pedig nagyobb arányban keresik az alapvető élelmiszereket, mint az egyéb árucikkeket.

Közben ne feledjük, a 20,1 százalékos szeptemberi inflációból az élelmiszerek 35,2 százalékos drágulással vették ki a részüket, a mostani módosításokkal várhatóan érintett termékekre szűkítve a kört, a sajt 68 százalékkal került többe a múlt hónapban, mint egy évvel korábban, míg a tojásnál 53,7 százalék a különbözet. Viszonyításképp a kenyér ára 76,2 százalékkal ment fel, a tejtermékeké, úgy mint a vajé, vajkrémé 66,3 százalékkal, a margariné 61,2-del, a száraztészta 60,2 százalékkal.

A TOJÁSPIAC MÉG MINDIG NEM TÉRT ÉSZHEZ

Túl az energiaválságból adódó többletköltségeken, a tojáspiacot még mindig sújtja az ágazat lassú regenerálódása a madárinfluenza-járványból, a sajt drágulásához viszont már a 2,8 százalékos tej árának befagyasztása is közvetlenül hozzájárul szakértők szerint. Korábban ugyanis a lakosság jelentős része a 1,5 százalékos tejet preferálta, az árstop miatt viszont tömegesen áttértek a 2,8-asra, így viszont a sajttermelők egyre nehezebben jutnak hozzá a gyártáshoz szükséges tejzsírhoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb