Közélet

Óriási bajban van a pszichiátriai ellátás: 25%-kal nőtt a depressziós esetek száma, szakember viszont szinte sehol

Komoly hangsúlyt kell fektetni a nagy egészségügyi átalakulás során a pszichiátriai ellátás reformjára – nyilatkozta az Index megkeresésére Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke, aki rávilágított, hogy az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt a szorongásos, depressziós panaszok száma, miközben a kapacitások nem bővültek, sőt, a helyzet ez idő alatt csak rosszabb lett.

“A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszerszintű változás mindig akkor következik be, amikor az már elkerülhetetlen” 

– hangsúlyozta az Indexnek a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, aki úgy véli, hogy most érkezett el a pillanat, a járó- és a fekvőbeteg-ellátás ugyanis rendkívül válságos állapotban van.

ÓRIÁSI A SZAKEMBERHIÁNY, 400 ÉS 800 KÖZÖTT LEHETNEK AZ ORSZÁGBAN

Szekeres a lapnak adott interjújában kiemelte, hogy az egyik legfőbb probléma a szakemberhiány. Arra a kérdésre, hogy pontosan hány pszichiáter dolgozik ma hazánkban, azt felelte, hogy „évek óta tart a számháború”, a mai napig nincs egy pontos adatbázis, azonban ő úgy véli, hogy kevesebb mint ezer pszichiáter van hazánkban, a főállásban dolgozók száma valahol 403 és 800 között lehet. Megjegyezte: a kétezres évek eleje óta hivatalosan is a hiányterületek között szerepel a pszichiátria.

A HELYZET? EGYENESEN KRITIKUS

Az MPT elnöke kitért arra, hogy vidéken különösen nehéz a helyzet sokfelé, mint mondta:

„egyenesen kritikus”.

„Minél távolabb megyünk egy egyetemi központtól (Szeged, Debrecen, Pécs) vagy egy jól működő megyei kórháztól (Győr, Kecskemét), annál szegényesebb a hozzáférés az ellátáshoz. Kifejezetten nagy a gond Vas megyében, 2021-ben segélykérő levelet is kaptunk a helyi pszichiáterközösségtől, miszerint a térségben mindössze öt szakorvos áll rendelkezésre. Veszprém környékén még ennél is nehezebb kórházi ellátáshoz jutni. A megyeszékhelyen néhány évvel ezelőtt uniós forrásból létesült egy korszerű pszichiátriai osztály – ami ebben a megyei kórházban korábban egyáltalán nem volt –, ám állami finanszírozás hiányában a mai napig nem nyitotta meg a kapuját. A kórházi ellátást igénylő betegeket így a 80 kilométerrel arrébb található sümegi kórházban tudják ellátni”

– mutatott rá a vidéki ellátás hiányosságaira a szakember.

SZINTE CSAK ARRA VAN IDŐ, HOGY FELÍRJÁK A GYÓGYSZERT

Az állami ellátást maximálisan a gyógyszeres kezelések uralják, az orvos-beteg találkozók jellemzően 10, új beteg esetén esetleg 25 percig tartanak, és ez idő alatt főként csak egy rövid beszélgetésre és a gyógyszerek felírására jut idő – magyarázta a szakember. Pszichoterápiát az állami intézményekben csak elvétve lehet találni, a hatékonyságuk pedig messze elmarad a magánellátásétól, amit viszont csak kevesen engedhetnek meg maguknak.

Magánorvosnál egy 50 perces pszichoterápiás alkalom 12-20 ezer forint között alakul.

A pszichiáter ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy hazánkban az antidepresszánsok támogatottsága 90 százalék, így az egyhavi gyógyszeradag gyakorlatilag már annyiba kerül, mint három kifli.

A szakemberrel készített teljes beszélgetést ITT éred el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb