Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: Torontóban találkozott Novák és Karikó Katalin

Torontóban, Kanadában találkozott a szegedi születésű Novák Katalin köztársasági elnök és Karikó Katalin, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, ahol a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból induló kutatóorvos átvette Kanada legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését, a Canada Gairdner International Awards-ot, majd előadást tartott a York Egyetemen, melyet Novák Katalin is meghallgatott, számolt be az eseményről Facebook oldalán a köztársasági elnök szombaton.

“Mi, magyarok, büszkék vagyunk Karikó Katalinra! Mi, szegediek, büszkék vagyunk arra, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból indulva ilyen sokra vitte. Mi, nők, büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar édesanya a követendő példa ma sok kislány és fiatal női kutató számára. Az elmúlt másfél év közel száz szakmai díja közül az egyiket éppen Torontóban vehette át Katalin, majd a York egyetemen tartott izgalmas előadását is meghallgathattam” – írta Novák Katalin posztjában.

A beszámoló szerint az előadást követően lehetősége nyílt arról beszélgetnie a biokémikussal, milyen sok kiváló magyar kutatót tarthatunk számon, és milyen fontos, hogy a külföldön szerzett értékes tapasztalatokat otthon is kamatoztatni tudják. Mint Novák Katalin írta, jó volt hallani, hogy Karikó Katalin számára is milyen fontos a család, az anyaság, és hogy milyen izgalommal várja második unokája heteken belüli megszületését. “Köszönöm a tartalmas együttlétet” – zárta posztját Novák Katalin.

Forrás és fotók: Novák Katalin Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb