Szegedi Arcok

Kanada egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező orvosi elismerését kapta meg Karikó Katalin

Kanada legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését, a Canada Gairdner International Awards-ot kapta Karikó Katalin, valamint két kutatótársa, Drew Weissman és Pieter Cullis Torontóban csütörtökön. A Gairdner Alapítvány (Gairdner Foundation) nemzetközi díját az mRNS technológia kifejlesztésében végzett munkájáért ítélték idén a magyar kutatónak.

A Gairdner-díj Kanada egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező orvosi elismerése. A kitüntetést odaítélő alapítványt 1957-ben hozták létre azzal a céllal, hogy minden évben kitüntessék az egészségügyi alapkutatásokban gyakorlati eredményeket felmutató tudósokat.

A csütörtök esti gálán a szegedi kötődésű kutató a Gairdner Alapítvány elnökétől, Janet Rossant-tól és Magyarország kanadai nagykövetétől, Vass-Salazar Máriától vette át a díjat. Az eseményen mintegy 400 vendég vett részt, köztük a tudományos közösség tagjai, orvosi, akadémiai és gyógyszerészeti vezetők, valamint kormányzati tisztségviselők.

Évente hét díjat ítélnek oda, köztük 5 Kanadai Gairdner Nemzetközi Díjat (Gairdner International Awards), orvosbiológiai kutatásért, egy globális Gairdner-díjat (Canada Gairdner Global Health Award), széles körű egészségügyi hatást kifejtő orvosi munkáért, valamint egy díjat fenntartanak egy kanadai kutatónak (Canada Gairdner Wightman Award).

AZ MRNS TECHNOLÓGIA KIFEJLESZTÉSÉBEN VÉGZETT, ÚTTÖRŐ MUNKÁJUKÉRT KAPTÁK MEG A DÍJAT

Az alapítvány honlapján olvasható, a 24.hu által szemlézett indoklás szerint Karikó Katalin és két kutatótársa azért az úttörő munkáért kapta meg az elismerést, amelyet az mRNS és lipid-nanorészecske technológia kifejlesztésében végeztek, amelyek alapvetőnek bizonyultak a COVID-19 ellen nagy hatékonyságú vakcina esetében. Karikó Katalint a Szegedi Egyetem professzoraként, a Pennsylvania-i Egyetem docenseként és a BioNTech alelnökeként mutatták be.

A Gairdner-kitüntetést 1957 óta a világ 40 országának 402 tudósa kapta meg, akik közül 96-an később Nobel-díjban is részesültek.  

A díjazottak egyenként 100 ezer kanadai dollárt kapnak, amelyet saját belátásuk szerint használhatnak fel a tudományos kutatás támogatására – olvasható a Gairdner Alapítvány közleményében.

GŐZERŐVEL PÖRÖG A LEGSZEGEDIBB GYÓGYÍTÓK KÖZÖNSÉGSZAVAZÁSA, KARIKÓ KATALINT IS RENGETEGEN NEVEZTÉTEK

Ha már témánál vagyunk, fontos megjegyezni, hogy cikkünk főszereplőjét is rengeteg Szeged365 olvasó nevezte a hétfőn indult Legszegedibb Gyógyítókra. A voksod itt tudod leadni, 3 és fél nap alatt egyébként már 38 ezer voks jött be, a másik kategóriával, a Legszegedibb Sportolókkal együtt már bőven 50 ezer felett járunk:

Legszegedibb Gyógyítók Ended

 • Dr. Katona Márta
  1% 3.8k / 278.8k
 • Dr. Rokszin Richárd
  7% 22.1k / 278.8k
 • Dr. Atif Iskander
  0% 1.7k / 278.8k
 • Dr. Tajti Zsanett
  3% 9.4k / 278.8k
 • Dr. Letoha Tamás
  20% 56.6k / 278.8k
 • Dr. Pintér Sándor
  31% 87.9k / 278.8k
 • Dr. Karikó Katalin
  1% 3.8k / 278.8k
 • Dr. Duda Ernő
  0% 1.5k / 278.8k
 • Dr. Letoha Annamária
  31% 87.9k / 278.8k
 • Dr. Sikovanyecz János
  1% 2.9k / 278.8k
 • Dr. Boldogkői Zsolt
  0% 779 / 278.8k

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb