Közélet

Felvetették a Parlamentben, hogy itt az ideje az elrettentő hatású tűzparancs bevezetésének a déli határon

A migrációról és a déli határ védelméről vitáztak szerdán a Parlamentben. Rétvári Bence beszámolt arról, hogy Magyarország eddig 650 milliárd forintot fordított a határvédelemre, majd jöttek a képviselői felvetések. Nem is akármilyenek, hiszen Novák Előd szerint például itt az ideje az elrettentő hatású tűzparancs bevezetésének.

Rétvári Bence beszámolójával indult az Országgyűlés szerdai ülése. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy Magyarország 2015 óta csaknem 650 milliárd forintot fordított a déli határ védelmére, ennek két százalékát biztosította az Európai Unió. Rétvári arról is beszélt, hogy 894 határvadásznak jelentkezővel kötöttek szerződést, és 636-an már sikeres vizsgát is tettek. Hozzátette: továbbra is hetente százas nagyságrendben kezdik el a képzést az új szerződésesek, és várhatóan télre eléri a határvadász ezred létszáma az ezret; ekkor a katonák levonulhatnak a határról. Mint mondta, a parancsnoki, tiszti állományt továbbra is a rendőrség biztosítja majd.


SOK A FIZIKAI KONFLIKTUS A HATÁRON

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt is elmondta, hogy az illegális migránsok menekülés helyett sokszor inkább fizikai konfliktusba bocsátkoznak a határt védőkkel, és súlyos fizikai atrocitásokra is sor került a határnál. Közölte azt is, tart a határkerítés megerősítése, a hódunai szakaszon pedig új kerítés épül. Rétvári felszólalása után a képviselők tehették fel a kérdéseiket a témával kapcsolatban, Harangozó Tamás (MSZP) például kevesellte a határvadászok egyhetes lőkiképzését és azt jósolta, hogy a munkakörülmények változása miatt várhatóan sokan leszerelnek.

TŰZPARANCSOT IS JAVASOLTAK

Novák Előd (Mi Hazánk) felvetette az elrettentő hatású tűzparancs bevezetését a déli határon, arra hivatkozva, hogy “elmúlt az idő a kísérgetés, börtönben etetés felett”, valamint javasolta az illegális határátlépőkkel szemben “többmilliós” helyszíni bírság kiszabását. A politikus szerint elfogadhatatlan a kormány terve, hogy a 4-12 órás szolgálatteljesítési időt 12-16 órára bővítsék, és jelezte, információi szerint elkezdődött a határvadászok leszerelése az alacsony fizetésük miatt. Válaszában Rétvári Bence kiemelte, a határvadászoknak minden jogi garancia, felszerelés és kiképzés a rendelkezésükre áll, hogy meg tudják magukat védeni. A helyszíni bírsággal kapcsolatban megjegyezte, az illegális migránsoknál nincs sok pénz, az embercsempészeknek a családok utalnak. A bérekről pedig azt mondta, a határvadászok kiképzésük alatt bruttó 300, a vizsgát követően pedig 400 ezer forintot kapnak, a felderítők 500 ezer forintot.

EMELKEDIK AZ EMBERCSEMPÉSZEK LÉTSZÁMA

Lukács László György (Jobbik) arra volt kíváncsi, miért zártak be több, a déli határhoz közeli rendőrőrsöt és hogyan oldják meg ezeknek a településeknek a biztonságát. Úgy vélte, az elfogott embercsempészek számának emelkedése azt jelzi, hogy a jelenlegi büntetési gyakorlatnak nincs kellő elrettentő ereje. Rétvári Bence szerint a rendőrőrsök átszervezése kismértékű és nem érinti a szolgálatellátást. Az embercsempészekkel szembeni fellépésre azt válaszolta, a kormány nyitott minden életszerű javaslatra, hogy elriasszák őket Magyarországtól.

SZERDÁN 103-AN TESZNEK VIZSGÁT

Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár a képviselők kérdésére válaszolva elmondta, 9 százalékos a fluktuáció azoknál, akikkel szerződést kötöttek, de szerdán például 103-an tesznek vizsgát. A szolgálatteljesítési idő átalakításával kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta, az azért előnyös, mert a határvadász két hét emelt óraszámú munka után két hetet a családjával tölthet. Kósa Lajos (Fidesz), a bizottság elnöke arra volt kíváncsi, más érintett uniós tagországok mekkora támogatást kaptak az EU-tól a határvédelmükre, de erre a kérdésre a Belügyminisztérium képviselői későbbre ígértek választ. A bizottság elnöke megköszönte a déli határ védelmében közreműködőknek a munkájukat.

Amíg a Parlamentben az illegális bevándorlásról vitáztak, addig Szegeden, a Mátyás téren két szír migráns pihengetett:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb