Kikapcs

“Ha elhaladok az Ifjúsági Ház előtt, mindig integetek neki” – exkluzív interjú a rock nagy legendájával, Pataky Attilával, aki november 12-én elhozza örökzöld slágereit Szegedre

Régen nem volt már ilyen élményben részünk Szegeden. November 12-én hosszú idő óta először a rock nagy legendái, az EDDA Művek érkeznek városunkba, hogy egy fergeteges Retro buli keretében egy felejthetetlen időutazásra invitáljanak bennünket, olyan örökzöld és generációkat átölelő slágerek szárnyán, mint a „Kör”, a ’Hűtlen’, a ’Gyere őrült’ vagy a ’Kölyköd voltam’. Megannyi dal és megannyi érzés, ami a rock felszabadító ritmusaiban ölt testet és a zene erejével kovácsol össze minden rajongót. A hamarosan a Városi Sportcsarnokba érkező koncert kapcsán a közkedvelt együttes frontemberével, Pataky Attilával beszélgettünk. 

“BÁRMIKOR, AMIKOR SZEGEDEN JÁROK, ESZEMBE JUTNAK AZ IFJÚSÁGI HÁZBAN ADOTT KONCERTEK”

Az előadóművész elmondta, hatalmas boldogság számára, tulajdonképpen egy karácsonyi ajándék, hogy az év vége felé járva két, szívének is nagyon kedves helyen léphet fel. November 11-én szülővárosában, Miskolcon koncertezik, majd egy nappal rá, november 12-én, Szegeden szabadulnak el a rock dallamai. A 80-as éveket követően voltak úgynevezett rock városok, ahol talán jobban értették és érezték ezt a fajta zenét, amit az EDDA játszott, és Szeged pont ilyen város volt, emlékezett vissza az énekes, aki szerint ez nem múlik el, ez az érzés ma is megvan a szegediekben. „Bármikor, amikor Szegeden járok, eszembe jutnak az Ifjúsági Házban adott koncertek. Ha elhaladok az épület előtt integetek neki, mert nekem hatalmas élmény volt ott játszani, nagyon nagy szó volt számomra, egy rangot jelentett” – idézte fel Pataky Attila, ahogy azt is, mindezek mellett ugyanúgy ott élnek benne a Tisza parti és az egyetemi napokhoz köthető koncertjei is a Napfény városából.

“DALAINK GENERÁCIÓKAT KÖTNEK ÖSSZE, CSÓNAKOK AZ EMBER ÉS A LÉLEK KÖZÖTT”

Most pedig, immáron 48 év tapasztalattal a háta mögött a jól ismert EDDA slágerek újra felcsendülnek Szegeden. „Minden dalunk megélt élmények alapján született és írom most is őket, és ezeknek a daloknak megvan az az ereje, hogy 5 évestől a 85 éves korosztályig mindenki velünk együtt tudja énekelni. Generációkat kötnek össze, csónakok az ember és a lélek között. Az EDDA tábor nagyon erős” – árulta el Pataky Attila.

Fotó: EDDA Művek FB oldala

“SZERETETET VISZÜNK, BOLDOGSÁGOT A DALAINKKAL”

Mint mondta, a november 12-ei koncert legfőbb vázát, a tavaly, december 28-ai budapesti Retro bulijuk adja, melyet ígéretükhöz hűen idén elhoznak több városba, köztük Szegedre is. „Egy nagyon exkluzív, hosszú koncertet ígérhetek. Igazi slágerfesztivál lesz. Kellőképpen látványos, melyben úgy érzem, sikerült úgy összeállítani a műsort, hogy még ennyi év után is lesz benne meglepetés a rajongóknak. Szívmelengető EDDA lírák, amelyekben nagyon erősek vagyunk, és a 48 éves rutinom ott elől a színpadon. Szeretetet viszünk, boldogságot a dalainkkal, és szeretet kapunk cserébe a közönségtől. Ettől több nem kell” – fogalmazott az előadóművész.

Fotó: karpataljalap.net

A KONCERTEN FELCSENDÜLNEK A FELEJTHETETLEN BAKANCSOS KORSZAK SLÁGEREI

Egy biztos, fel fognak csendülni a felejthetetlen bakancsos korszak slágerei, egy „Minden sarkon álltam már”, vagy egy „Hűtlen”, mert ezek nélkül az emblematikus dalok nélkül elképzelhetetlen egy koncert. „Egyszer Mick Jagger azt mondta, ha egyszer neki 50 évesen a Satisfaction-t kell elénekelnie, akkor tökön szúrja magát. Ha a Jó Isten adja, én a Kört, a Minden sarkont, akár 90 éves koromban is nagyon nagy örömmel éneklem el” – vallja Pataky Attila. Hozzátette, nagyon jó érzés a rajongók szeretete, csak ezért is megérné, hogy az ember legalább 100 évig éljen, vagy amit a jó Isten ad, de addig is 100%-osan, vagy inkább 110%-osan az EDDA Művek a színpadon lesznek.

“A SRÁCOK MÁR A FÜLEM REZDÜLÉSÉBŐL, EGY KARLENDÍTÉSBŐL TUDJÁK, HOGY MIT AKAROK A SZÍNPADON”

A sikerhez pedig egy nagyon jó csapat is kell. Mint Pataky Attila elárulta, az együttesen belül nagyon nagy az összhang és ez szükséges is ahhoz, hogy igazán jók legyenek. „A srácok már a fülem rezdüléséből, egy karlendítésből tudják, hogy mit akarok a színpadon. Komoly szimbiózisban létezünk immáron 48 éve és ez egy nagyon nagy erő. Ezt már tudatosan tudom értékelni, tudok vele bánni és csak jó célra használni. Ez egy életforma, a létezésem lényege” –árulta el Pataky Attila, majd hozzátette, a sikerhez, ami még nagyon fontos, az az egészséges önbizalom és önkritika. Az embernek tisztában kell lennie a saját értékeivel, ugyanakkor legyen meg a zene iránti alázat és a szenvedély is a művészben, nem is beszélve a humorról. „A humor az egyik leglényegesebb, anélkül nem élünk igazából. Kell, hogy az ember nagyokat tudjon röhögni, legfőképpen a saját hülyeségén és gyengeségén” – vélte az előadóművész.

Fotó: EDDA Művek FB oldala

“AZ IGAZI SIKER AZ, AMI MÁSOKNAK ÖRÖMET OKOZ”

48 év tapasztalata alapján az énekes úgy véli, a dolgok letisztulnak egy idő után, feláll egy értékrend és meglátásai szerint az igazi siker az, ami másoknak örömet okoz. Az igazi előadónak a dolga utat mutatni a fény és a szabadság felé. „Az egyik hitvallásom az ez például. Ebben az elvadult, szakadék felé rohanó világban, azt tartom, és azt mondom, egy örökérvényű igazság a lelkemben, hogy a szeretet az egyetlen valóság, a többi csak illúzió, álca, kamu. A szeretet az egyetlen valóság és eszerint élek és teszem a dolgaim” – mondta el Pataky Attila.

Fotó: EDDA Művek FB oldala

“VESD LE A HÉTKÖZNAPOK PAJZSÁT, AMIKOR MEGÉRKEZEL A KONCERTRE”

„Az EDDA táborból sok olyan kérdés érkezik most, hogy feszül a világ, hogy hogyan éljen, mit csináljon, mit tegyen. Mindig azt szoktam nekik mondani, hogy figyelj arra, hogy mit eszel, mit iszol, mit gondolsz, és kivel barátkozol. Ez lehet az egyik legfontosabb pajzs a világ bajai és gonoszsága ellen. Úgyhogy én azt kívánom mindenkinek, hogy ezt a pajzsot használja, de amikor 12-én megérkezik a koncertre, nyugodtan levetheti azt a kapuban, mert ott, amikor együtt leszünk, erre nem lesz szükség. Nyitott szívvel érkezzen és engedje el magát, hangolódjon ránk, mi meg rájuk hangolódunk, s ebből mi más lehet, mint egy fergeteges jó buli!” – üzente szegedi rajongóinak Pataky Attila. 

Ha már kívülről fújod az összes EDDA slágert, biztosan ott a helyed, találkozzunk:

  • Időpont: 2022. november 12-én (szombaton), 20.00 -kor,
  • Helyszín: Szegeden, a Városi Sportcsarnokban.

Az eseményre IDE kattintva tudsz jegyet váltani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb