Közélet

Felújítják a Parlament belsejét, költözhet a Kormány, Lázár János fogja felügyelni a munkát

Szerda este kijött egy rendelet, amelyből kiderült, hogy elindítják az Országház belső felújítását. Az állam 457,42 millió forintot különít el a 2023-as költségvetésből az előkészítési munkálatokra, a Parlament épületének belső felújításáért pedig Lázár János építési és beruházási miniszter lesz a felelős.

Az 1885 és 1904 között épített Parlament homlokzatának felújítása mintegy kilencven évig tartott, és 2013-ban készültek el a munkával. 

A rendelet szerint a kormány kiköltözésével kezdődhet el a felújítás, a jövő évi büdzséből már el is különítettek 457,42 millió forintot különít az előkészítési munkálatokra.

STARRING: LÁZÁR JÁNOS

A kabinet megbízásából Lázár János építési és beruházási miniszter lesz a felelős a belső felújítási munkálatokért – szúrta ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben az Index. A hódmezővásárhelyi politikus feladata többek között az lesz,

  • hogy a beruházási terv alapján javaslatokat tegyen a magyar kormánynak a megvalósításhoz szükséges feladatokra,
  • ismertesse az ütemezést,
  • kijelölje a felelősöket,
  • és felmérje a további lehetséges költségigényeket.

KÖLTÖZHET A KOMPLETT ORSZÁGGYŰLÉS, DE A FELÚJÍTÁS ALATT IS LÁTOGATHATÓ LESZ AZ ÉPÜLET

A rendelet szerint meg kell tervezni, hol működjön az országgyűlés a felújítás ideje alatt, ha pedig szükség lesz rá, biztosítani kell majd az átmeneti elhelyezést. Az érdeklődők és a turisták továbbra is megtekinthetik majd a Szent Koronát, ugyanakkor biztosítani kell a biztonsági és műtárgyvédelmi követelményeknek megfelelő elhelyezését. A felújítások érintik az Országházban lévő műkincseket és műtárgyakat is, továbbá a kormány javaslatokat vár a beruházási tervben Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének ideiglenes vagy végleges, szabadon látogatható elhelyezésére.

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt-nek 2023 májusáig kell elkészítenie a beruházási tervet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb