Mindenmás

Kapós lett a Mátyás téri trafibox, további 23 helyen jelent meg – mutatjuk a teljes listát!

Trafiboxokat telepítenek Szegeden, kap egyet a Gábor Áron utca és egyet a Mátyás király tér is – írtuk meg elsőként bő egy éve, azóta a sebességmérő berendezések ideiglenes elhelyezésére való dobozok az ország más részein is kapósak lettek. Mint a Vezess.hu beszámolt róla, közel száz darabot telepítenek országszerte, huszonhárom már elkészült, cikkünkben mutatjuk a pontos címeket.

2016 áprilisa óta üzemeltet a rendőrség 365 darab fix sebességmérőt országszerte, amelyek 160 mobil készülékkel kiegészülve alkotják az autósok által jól ismert VÉDA-rendszert. Ebből a 160 darab ARH CAM-S1 típusú traffipaxból raknak be egyre többet a rendőrök a Trafiboxokba az ő megfogalmazásukat használva “ideiglenesen”.

TRÜKKÖS MEGOLDÁS A MÁTYÁS TÉREN MÁR EGY ÉVE ÜZEMBEN LÉVŐ TRAFIBOX

“A sebességmérő eszközök elhelyezésének gyakorisága a területileg illetékes rendőri szerv döntésétől függ” – válaszolta az ORFK a Vezess.hu azon kérdésére, hogy mit jelent pontosan az ideiglenes elhelyezés. Eszerint nem arról van szó, hogy az utak fölé bő hat éve magasodó hatalmas fémállványoktól olcsóbb, kisebb, de szintén fix sebességmérők épülnek újabban, ugyanis a Trafiboxok sokoldalúbbak, ráadásul jóval kevesebb pénzből minden bizonnyal hatékonyabbak lehetnek a 2016 óta működő 365 készüléknél.

Két ok miatt is trükkösek, ezért eredményesebbnek ígérkeznek a klasszikus megoldásnál:

  • Egyrészt az utak mellett álló Trafiboxokat látják ugyan az arra haladó autósok, azt viszont nem tudják – mert a közeledő járműből nem látszik pontosan -, hogy abban a konkrét dobozban éppen akkor van-e egyáltalán működő sebességmérő. Simán lehet, hogy teljesen üres doboz mellett lassítanak, amivel máris elérték céljukat az egyenruhások, lassul a járműforgalom, biztonságosabbá válik az adott útszakasz. A vidéki városokban 3-4 ilyen dobozt is képes lehet eredményesen kiszolgálni egyetlen mobil traffipax.
  • A másik ok, ami miatt hatékonyabb lehet az utak fölé szerelt fix készülékeknél, hogy a Trafiboxok forgathatók, vagyis ezekkel ellentétben a kétirányú forgalmat is képesek ellenőrizni. A helyi rendőrök döntésén múlik csupán, hogy mikor, melyik irányba haladó autók, motorok, kamionok stb. sebességét mérik velük. Akár naponta többször is fordíthatnak rajtuk 180 fokot, így az adott utat rendszeresen használó járművezetők sem léphetik át nyugodtan a sebességhatárt, mert mondjuk reggel azt látták, egy adott irányt figyelt akkor a traffipax. Két óra múlva ugyanúgy bemérheti ugyanazt a gyorshajtót a másik irányból érkezve.

600 EZERBŐL MEGÁLL A TELEPÍTÉS, AZ ÉVES MŰKÖDTETÉS CSAK 70 EZER FORINT

A portál kérdésére az ORFK elárulta, hogy “az ARH CAM-S1 típusú készülékek rendelkeznek automata mérési üzemmóddal, amelynek használata esetén nem szükséges a folyamatos kezelői felügyelet”. Vagyis csak a készülék Trafiboxba helyezéséhez és üzembe állításához kell rendőr, utána magától méri a sebességet, készíti a fotókat és rögzíti a gyorshajtásokat.

A készülékházakat egyébként mindenhol a helyi önkormányzat pénzéből állítják fel, a kanizsaujsag.hu szerint náluk “a telepítés mintegy 612 ezer forintba, az éves működtetés pedig 76 ezer forintba került”. A szegedieket még tavaly novemberben beüzemelték, más városokba némi fáziskéséssel érkeztek meg a dobozok: a nyergesújfaluit augusztus 23-án adták át, a debrecenit szeptember 17-én, a nagykanizsait tíz nappal később.

CSONGRÁD-CSANÁDBAN CSAKIS SZEGEDRE TELEPÍTETTEK TRAFIBOXOT

Eddig országszerte 23 darab trafibox telepítése fejeződött be Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Veszprém és Zala megyékben, íme a lista, a Vezess.hu alapján:

TelepülésUtca, házszám
CeglédKossuth Ferenc utca 7.-9.
DebrecenSzabó Kálmán utca 20.
DebrecenBudai Nagy Antal utca 140.
Dunakeszi2-es főút 19+170 k.sz.
FarkasgyepűPetőfi Sándor utca 23.
FertőhomokAkác utca 72.
GyőrBárka u. – Víztükör u. kereszteződés
HárskútSzemerei utca 29.
HegykőKossuth Lajos utca 99.
KapolcsKossuth utca 21.
KaposfüredKaposfüredi út 52.
KaposfüredKaposfüredi út 219.
MiskolcKiss Ernő út
NyergesújfaluKossuth Lajos út
PápaSomlai utca 33.
PápaGyirmóti utca 38.
PápaGróf utca 8.
SiófokBajcsy-Zsilinszky út 172.
SzegedGábor Áron utca 65.
SzegedMátyás tér – Földmíves u. kereszteződés
Sárvár84 sz. főút 8451 sz. főút kereszteződés
ZalaegerszegBelső elkerülő út
ZalaegerszegAlsóerdei Szabadidős és Ifjúsági Központ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb