Közélet

Makói Fidesz: a Continental a térség legrosszabb munkáltatója

A Continental a makói térség legrosszabb munkáltatója – így reagált a helyi Fidesz arra, hogy a cégvezetés kihívta a rendőrséget, megerősítette az őrséget és még a minisztériumot is riadóztatta azért, mert a Makói Gumiipari Szakszervezet a közelmúltban taggyűléssel egybekötött filmvetítést tartott a cégcsoport francia gyárának bezárásáról, valamint arra, hogy a vállalat a kollektív bérmegállapodás hiányában egyoldalú bérfejlesztést hajt végre.

Nagy port kavart a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szerdai közleménye, amelyben azt állították, hogy a cégvezetés kihívta a rendőrséget, megerősítette az őrséget, kocsikkal elbarikádoztatta a telephely bejáratát, és még a minisztériumot is riadóztatta azért, mert a Makói Gumiipari Szakszervezet a közelmúltban taggyűléssel egybekötött filmvetítést tartott a cégcsoport francia gyárának bezárásáról, az ottani szakszervezeti vezetők kiállásáról.

Az ügyben természetesen megkerestük a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft-t, akik válaszlevelükben azzal indokolták a fent említett lépéseket, hogy többek között olyan aktivisták is részt vettek a vetítésen, akik korábban gyújtogattak az egyik franciaországi telephelyen. “Ilyen helyzetben helyénvalónak és szükségesnek tartjuk a biztonsági intézkedések megtételét, munkatársaink és a cég vagyonának megóvása érdekében” – tették hozzá.

EGYOLDALÚ BÉRFEJLESZTÉS LESZ A GYÁRBAN

A konfliktus egyébként nem csak a fent említett esemény hatására robban ki, hanem mert a cég a kollektív bérmegállapodás hiányában egyoldalú bérfejlesztést hajt végre. Pontosan így:

  • a munkatársaink között közel 230.000.000 Ft. rezsitámogatást osztanak szét 2022. végig a két telephelyen (Makó, Vác),
  • a fizikai állományú kollegáik számára 15% béremelést hajtanak végre 2023. január 1-től,
  • a szellemi állományban lévők részére 12% béremelés jön 2023. január 1-től,
  • a cafeteria mértékét pedig egységesen 15%-kal növelik.

“Továbbra sem értjük, az MGSZ hozzáállását a fenti ajánlathoz, hiszen jelen gazdasági körülmények és előrejelzések alapján úgy gondoljuk, hogy az általunk javasolt bérintézkedés kifejezetten versenyképesnek mondható. Végezettül, helyre kívánjuk igazítani az MGSZ a cikkben megjelent állítását. A bérmegállapodás nem 2023. év végéig kívántuk kötni, hanem 2023 július 31-ig. Mi több, a bérmegállapodásban arra is garanciát vállaltunk volna, hogy az év második felére vonatkozó tárgyalásokat 2023. áprilisában elkezdjük” – zárta sorait a cég.

REAGÁLT A MAKÓI FIDESZ

Az esetet most nem hagyta figyelmen kívül a makói Fidesz sem, akik szerint a Continental a térség legrosszabb munkáltatója. Közleményükben így írnak: “A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség makói szervezete szerint elfogadhatatlan, hogy a Continental gumigyár továbbra sem becsüli meg a makói, valamint a térségben élő dolgozókat, az őket képviselő szakszervezettel pedig az erő és a megfélemlítés nyelvén beszél. A Continental ma a térség legrosszabb munkáltatója, mert továbbra is képtelen felismerni, hogy a makói dolgozó munkabírása, ereje és tudása érték, a bizalma megtiszteltetés, de a türelme nem végtelen. A Fidesz továbbra is mindenben a makói gumigyárban dolgozók mellett áll, és segíti az érdekeiket védő szakszervezetet.”

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb