Mindenmás

Egy embercsempész-autó hihetetlen története: meglett az egyik Ásotthalomnál kibelezett kocsi eredeti tulajdonosa, kalandos utat járt be

Gazdátlan, kibelezett autók sora áll az Ásotthalom körüli erdőkben, vagy éppen a dél-alföldi homokbuckákba fúródva. Nem a Mad Max következő részét forgatják a térségben, a kocsikat a rendőrök és határrendészek elől menekülő embercsempészek hagyták hátra – írtuk meg többször, most pedig fény derült az egyik ilyen autó tulajdonosára. A férfi kocsijával keresztül-kasul bejárták az országot, több büntetést is összeszedtek a csempészek, majd Ásotthalomnál hagyták hátra.  

A déli határon ádáz küzdelem zajlik az embercsempészek ellen, akiknek az Ásotthalom körüli erdőkben vannak a kedvenc felvevőhelyeik. Ezek olyan GPS-koordinátákkal megadott helyek, ahol az előre megbeszéltek szerint a csempész autóval várja az elszállítandó migránscsoportot, akiknek azonban először át kell jutniuk a kerítésen, majd a rendőrök és határőrök elől bujkálva el kell jutniuk oda, ahol majd beszállhatnak az áhított nyugat felé induló autóba. Nem csoda, hogy ebben a térségben zajló macska-egér játékban sokszor ott bukkannak fel a határvédők, ahol éppen egy embercsempész parkol, akinek ilyenkor nincs más lehetősége, mint a kocsit hátrahagyva menekülni – írja a Ripost.

ELLENŐRZIK AZ ELHAGYOTT AUTÓKAT

A portál szerint a határrendészet ellenőrzi ugyan az elhagyott gépjárműveket, de ők csak azt vizsgálják, hogy az adott autó bűncselekményből származik-e, illetve hogy szerepel-e a körözési rendszerekben. A jármű elszállítása pedig csak akkor a rendőrség feladata, ha a kocsi érintett egy bűncselekményben, vagy ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti. Tehát ha az autó nem lopott, és a rendőrök nem a járműben ütöttek rajta az embercsempészen, ráadásul a kocsi egy elhagyatott erdei úton áll, senkinek sem tiszte ellenőrizni, hogy kié vagy honnan származik.

MEGLETT AZ EGYIK AUTÓ GAZDÁJA

A Ripost azt is írja, hogy a hátrahagyott járművek számából arra lehet következtetni, hogy az embercsempészbizniszben fogyóeszköznek számít az autó. Azt már tudjuk, hogy mi az utóéletük, de vajon honnan szerzik be őket az embercsempészek? A Ripost munkatársai szeptember 7-én jártak Ásotthalmon, és az egyik elhagyatottan álló furgonban egy számlát találtak. Az azon szereplő, észak-magyarországi városban található cím segítségével felkutatták a számla tulajdonosát, hogy kiderüljön, vajon mi köze van az autóhoz. A férfi, amikor meghallotta, hogy egy Peugeot Boxer típusú furgonról érdeklődünk nála, nevetni kezdett. 

„Az enyém volt, de nem lopták el az autót. Augusztus 30-án eladtam, de gondoltam, hogy valami nem stimmel ezzel a dologgal. Eleve odajött a vásárló, és csak annyit kérdezett, hogy: azért megy a kocsi? Nem értettem, mert ez egy nagyon jó állapotban lévő autó volt, de úgy tűnt, ez egyáltalán nem érdekli. Kérdeztem a pasitól, amikor aláírtuk az adásvételit, hogy nem kell rá autópálya-matrica? Tudtam, hogy Pestre megy, de csak legyintett, hogy nincs rá szükség. Aztán nem írta át az autót a nevére a kft., ami megvásárolta tőlem, majd érkezett négy gyorshajtásos felszólítás is. Szegeden, Pécsen és Győrben, de ami még rosszabb, hogy Szlovákiában is összeszedett egy 200 eurós büntetést. Mivel nem íratta át az autót, ezek mind az én nevemre jönnek. Még szerencse, hogy itt az adásvételi szerződés, azzal kell majd intézkednem. Egyébként hol van az autó?” – kérdezte a férfi, aki kínjában még jobban nevetett, amikor közölték vele, hogy egy ásotthalmi ciprusfenyő tövében áll. 

AKKOR MÁR NEM JÖN TÖBB GYORSHAJTÁSOS BÜNTETÉS, UGYE?

A férfi elbeszélése alapján a Boxer egy hétig volt használatban új tulajdonosánál, bejárta Magyarországot, kiment Szlovákiába, majd egy következő útja előtt egy ásotthalmi fenyőfa tövében végezte, nyilvánvalóan menekülő embercsempészek hagyták hátra, tárva-nyitva az autót. „Akkor már nem jön több gyorshajtásos büntetés, ugye?” – kérdezte a férfi. 

A portál kereste az autót megvásárló céget is. A cégnyilvántartásban szereplő székhelycímen egy 20. kerületi családi ház áll, és bár láthatóan lakják, senki sem nyitott ajtót, és a nyilvántartásban megadott e-mail-címre küldött levélre sem érkezett válasz. A kérdés így az, hogy a kft., miután egy képviselője augusztus 30-án megvásárolta az autót, tovább értékesítette-e, és ha igen, akkor kinek. Nem túl életszerű azonban, hogy ebben a szűk időintervallumban az autót újra eladták, majd még arra is volt idő, hogy keresztbe-kasul bejárja az országot. A cég tulajdonosa egyébként egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakhelyű fiatal nő, aki idén nyáron alapította egyszemélyes cégét, aminek a fő profilja az autók vásárlása, értékesítése és bérbeadása – írja a portál.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb