Közélet

OKSZ: Lehetetlen volt felkészülni egy éjszaka alatt az árstopra

Villámgyorsan vezették be a tojásra és krumplira vonatkozó árstopokat: szerda délelőtt 10-kor bejelentették, este 8-kor kijött a rendelet, amely éjféltől már életbe is lépett. Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében a vásárlók megértését kérte, mivel – mint írták – a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen volt felkészülni egyetlen éjszaka alatt. A rendelet esti kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, tették hozzá.

EZ GYORS VOLT: ESTE KIJÖTT A RENDELET, AMELY ALAPJÁN REGGEL MÁR AZ ÚJ ÁRAKON KELLETT (VOLNA) ÁRULNI A TOJÁST

Kronológiai sorrendben így nézett ki a dolog:

  • a kormányülést követően szerda délelőtt 10-kor Gulyás Gergely megejtette a bejelentést, azonban ekkor még nem volt arról szó, mikortól lépnek érvénybe az új árstopok,
  • este 8 és 9 között kijött a Magyar Közlöny 183. száma, benne a rendelettel, amely előírta, hogy a csütörtök reggeli nyitásra már az új árakon kell árulni a tojást és a krumplit,
  • csütörtök reggel pedig – jellemzően 6 környékén – kinyitottak a különféle szupermarketek, ABC-k.

Mint a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye írta, a friss döntés szerint december 31-ig a két termék esetében a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. 

Az intézkedés a tojásnál 25, burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat és összességében 0,1-0,2 százalékkal az inflációt.

Az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, és a csomagküldő kereskedelemben is. A kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá. A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását.

KÖZLEMÉNYBEN REAGÁLT AZ ORSZÁGOS KERESKEDELMI SZÖVETSÉG

Az Országos Kereskedelmi Szövetség ma reggeli közleményében a vásárlók megértését kérte, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, tették hozzá.

“Az OKSZ eddig is segítette az árstop előírásainak végrehajtását, együttműködve a hatóságokkal is. A családok több mint 200 milliárd forint támogatáshoz jutnak az élelmiszer árstop révén, oly módon, hogy ennek terheit a kereskedők viselik”

– fogalmaztak.

A közlemény szerint nem szabad elfelejteni, hogy az élelmiszer üzletek éjszaka zárva vannak, a rendelet megjelenését követően már nem dolgoztak a munkatársak, (kevés non-stop boltot nem számítva). Emellett mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat,

Felhívták arra is a figyelmet, hogy az árváltozásokat bármilyen ok miatt a vállalkozások központja rendeli el, az üzleteik számára, ami ebben a kontextusban nem utolsó szempont, és rendkívül fontos, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell.

“A kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes. Számos kisebb üzlet csak a reggeli órákban fog értesülni a változások hatályba lépéséről”

– zárták a közleményt.

VOLT OLYAN SZEGEDI KISBOLTOS, AKI A VÁSÁRLÓKTÓL ÉRTESÜLT AZ ÚJABB ÁRSAPKÁRÓL

Az ügyben megkerestünk néhány szegedi ABC tulajdonost, ők arról számoltak be, hogy a reggeli órákban, nyitáskor árazták át az érintett termékeket. Az egyikőjük – egy név nélkül nyilatkozó alsóvárosi üzlet üzemeltetője – reggel értesült az újdonságról, mint magyarázta, a szerdai Kormányinfón tett bejelentéseket hallotta, azonban az esti híreket már nem olvasta, a Magyar Közlönyt pedig pláne nem figyelte. Reggel 5:30-ra bement kinyitni, majd a sorban harmadik-negyedik vásárló közölte vele, hogy mennyiért kellene adnia a tojást. Ezt egy villámgyors árazás követte, mint mesélte, életében ilyen gyorsan még nem ütötték át egyetlen termék árát sem a gépben.

Mindez annak fényében igazán izgalmas, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását, ergo a szóban forgó boltosnak szerencséje volt, hogy nem egy ellenőrzés során értesült az újdonságról.

Szeged365 olvasói beszámolók szerint a Rókusi körúti Tesco és a Szabadkai úti LIDL a reggeli start idejére már a csökkkentett árakon várta a szegedieket.

Mint a Kormányzati Tájékoztatási Központ jelezte, a kistelepülési boltok árstoppal összefüggő támogatásról hétfőn várható kormánybejelentés.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb