Közélet

Hello, mennyiségi korlátozás! Kimérős krumpliból két kilót, tojásokból egy dobozt lehet venni ezentúl a Tescoban

Csak két nap telt el azóta, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: csütörtöktől két újabb termékkel, a tojással és az étkezési burgonyával bővül a hatósági áras áruk köre, de már most vannak üzletek, ahol elkezdtek mennyiségi korlátozást bevezetni a tojásra és a burgonyára. Ilyenek például a CBA egyes Príma üzletei, vagy a Tesco, de több Spar is vizsgálja a korlátozás lehetőségét.

Ársapkát kapott a tojás és a burgonya. Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfót jelentette ezt be. Az üzletek hétfőig kaptak haladékot, eddig kell árstopossá tenni az árakat, vagy megbüntetik őket. Az ársapkával együtt pedig a mennyiségi korlátozások is megjelentek.

A CBA EGYES ÜZLETEIBEN VAN MENNYISÉGI KORLÁTOZÁS

A mennyiségi korlátozások terén a Telex készített körképet. Mint kiderült, a CBA-hoz tartozó, prémium brandnek szánt Príma-üzletek egy részében már alkalmazzák a korlátozást, ahogy a Tecoban is, de Spar is vizsgálja ezt a lehetőséget. A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila a lapnak azt mondta, hogy náluk a mennyiségi korlátozás üzletenként nem egységes, mivel franchise-rendszerben üzemelnek, és az ilyen döntések meghozatala egyéni szinten történik az éppen aktuális helyzet mérlegelése után. A portál több üzletláncot, így a Lidlt, az Aldit, a Tescot, az Auchant, a Pennyt és a Spart is megkereste pénteken, hogy vezetnek-e be mennyisége korlátozást. a Spartól érkezett: azt írták, még vizsgálják a kérdést.

A TESCO IS DÖNTÖTT

Akárcsak a Sparnál, úgy egyelőre a Tesconál sem tapasztaltak kiemelkedően megugró keresletet a friss tojás vagy az étkezési burgonya esetében csütörtökön, ám a Spartól eltérően ők már döntöttek a korlátozásról. Eszerint november 10. csütörtöktől az alábbiak szerint lehet vásárolni az új hatósági áras termékeket a Tescoban minden alkalommal, amikor ott vásárol valaki:

  • lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is: 2 kg háztartásonként,
  • csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű a burgonya: 1 csomag háztartásonként – ez azt is jelenti, hogy lehet venni 1 csomag 3 kg-os burgonyát is vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is,
  • friss tojás esetén: háztartásoként 1 doboz, bármely kiszerelésből – azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.

A CBA kommunikációs igazgatója azt mondta, náluk azért merült fel a korlátozás, mert amióta az árstopos termékek megjelentek, azt vették észre hogy „vélhetően továbbértékesítési szándékkal vagy akár vendéglátóhelyeket is üzemeltető vállalkozások is megjelentek, és elkezdték ezeket a hatósági áras termékeket nagy mennyiségben felvásárolni. “Nekünk az alapvető célkitűzésünk a lakosság folyamatos ellátása, ezért úgy gondoltuk, hogyha ez továbbra is fennáll, akkor a lakosság ellátásában lehetnek zavarok. Úgyhogy itt a tojás vonatkozásában is ugyanez a helyzet áll elő: szeretnénk azt, hogy folyamatosan ott legyen a termék, ehhez helyenként szükség lehet óvintézkedésekre” – mondta a Telexnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb