Közélet

Joób Márton szerint valótlan indokokkal zárták ki a Botka-frakcióból

Kizárták a Botka-frakcióból Joób Mártont – írtuk meg hétfő délben, a síkvizi kenus olimpikonból lett politikus annyit reagált, hogy a héten egy sajtótájékoztató keretein fog reagálni az őt ért vádakra és a kizárására. Ennek az ideje péntek reggel 10-kor jött el, mint a februárban egy 271 milliós költségvetési csalási ügyben meggyanúsított önkormányzati képviselő a Széchenyi téren megtartott eseményen elmondta,

  • az indokok, amely alapján az Összefogás Szegedért frakcióból kizárták szerinte alaptalanok és valótlanok,
  • állítása szerint egyetlen intézkedése sem önös érdekből vagy bármiféle anyagi haszonszerzés céljából történt,
  • és senkivel nem kötött semmiféle megállapodást egy enyhébb büntető ítélet reményében.

Cikkünk első felében felidézzük a hét elején történt kizárást az Összefogás Szegedért szemszögéből, a második felében pedig Joób Márton reakcióját mutatjuk be.

ÍGY INDULT A HÉT: KIZÁRTÁK A BOTKA-FRAKCIÓBÓL JOÓB MÁRTONT, AKI SZERINTÜK A FIDESSZEL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁST

Erős hangvételű közleménnyel kezdte a hetet az Összefogás Szegedért, az Avramov András frakcióvezető által jegyzett sorokban hazugnak nevezték a képviselőt, szerintük “talán a Fidesszel kötött megállapodás vagy enyhébb büntető ítélet reményében, esetleg más anyagi haszon miatt a legnehezebb gazdasági és társadalmi válságban folyamatosan hazugságokkal próbálja meg lejáratni a szegedi városvezetést”. A közlemény érintette Joób Márton óriási médiavisszhangot gerjesztő ügyét, amelynek keretein belül 2022. februárjában egy 271 milliós költségvetési csalási ügyben emeltek vádat ellene és 17 társával szemben.

Mint írták, a frakció egyhangú szavazással zárta ki soraiból képviselőjét, Joób Mártont, közleményükben azt írták, mindezt az MSZP, DK és Momentum szegedi frakciói is egyhangúan támogatták.

“EGY NORMÁLIS DEMOKRÁCIÁBAN HELYE VAN A VÉLEMÉNYKÜLÖNBSÉGEKNEK”

Joób Márton péntek délelőtt a Széchenyi téren megtartott sajtótájékoztatón reagált a hétfői közleményre. “Tizenegy gyermekes, hívő emberként mindig igyekeztem tisztességesen élni, és gyermekeimet is erre nevelem. Ezért is rendkívül nehéz felfogni, megérteni azt, ami velem történik, de én továbbra is optimista vagyok, és bízom a független magyar bíróságban, ami majd – reményeim szerint – a dolgok teljes ismeretében fog sorsomról dönteni” – kezdte, majd áttért a képviselői munkájára és a frakcióból történt kizárására.

“Úgy gondolom, hogy egy normális demokráciában van helye a véleménykülönbségeknek, vitának, a vita következményeként pedig konszenzuson alapuló döntéseknek, melyek a lakosság érdekeit szolgálják”

– magyarázta, majd hozzátette, képviselőként fontosnak tartja a Sport és Fürdők Kft. helyzetének, az ingyenes úszásoktatásnak, a sportlétesítmények és a piac bezárásának illetve az ingyenes újszegedi parkolásnak az ügyét, melyeknek hangot is adott az utóbbi hetekben.

A kizárásának okaiként felsorolt állításokra az alábbiakat reagálta:

  • “Egyetlen intézkedésem sem önös érdekből vagy bármiféle anyagi haszonszerzés céljából történt, ahogy azt a frakció állítja”
  • “Senkivel nem kötöttem semmiféle megállapodást egy enyhébb büntető ítélet reményében sem, és nem szavaztam senkivel sem együtt, kizárólag a saját meggyőződésem alapján. Úgy gondolom, hogy bizonyos döntések meghozatalában a frakciófegyelem ellenére is ragaszkodnunk kell a lakosság érdekeinek figyelembevételéhez”
  • “Nem terjesztettem semmiféle hazugságot a városról és a városvezetésről, nem támadtam Szegedre és annak vezetésére, és nem fordultam szembe az Összefogás Szegedért értékeivel, ahogy azt a frakció állítja, mindössze a lakosság érdekeit próbáltam képviselni”

TÖNKREMENTEK A CÉGEI, A CSALÁDJA AZ ELLEHETETLENÜLÉS SZÉLÉRE KERÜLT

“Az ellenem folyó eljárás következményeként a cégeim tönkrementek, a családom az ellehetetlenülés szélére került, de nem az a típusú ember vagyok, aki feladja és földön marad, hanem felálltam és újra építem magam, és mindvégig harcolni fogok a becsületemért, igazságomért és azért, hogy feleségemmel együtt tisztességesen fel tudjam nevelni mind a 11 gyermekemet” – nyilatkozta a büntetőügye kapcsán, amelyben még februárban történt meg a vádemelés, de néhány sajtóorgánum pont a kizárása előtt “szerzett” tudomást róla.

Az ellene folyó eljárás jelenlegi helyzetével kapcsolatban azt mondta,

hogy az ügyben eljáró bíróság egy 2022. május 17-én végzésben szólította fel az Ügyészséget arra, hogy “az eljárás megszüntetésének terhe mellett, a végzés kézhezvételétől számított két hónapon belül a vádirat hiányosságait pótolja. Ennek elmaradása esetén a bíróság az eljárást a büntetőeljárás 492-es paragrafus 2. bekezdésének e pontja alapján megszünteti.” A politikuis tudomása szerint a vádhatóság részéről ez a hiánypótlás nem történt meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb