Szegedi Arcok

„Nagyon nagy élmény, hogy ennyi sikoltozó fiatal lány előtt énekelhetek újra” – exkluzív Szeged365 interjú Szikora Robival, aki a Valmarral koncertezik Szegeden

„Azt mondom, úristen”, egészen egyedülálló módon egy hatalmas duplakoncerttel búcsúztathatjuk az évet Szegeden, pontosan december 29-én az újszegedi Városi Sportcsarnokban, ahol együtt lép fel a Csikidám nagyágyúja, Szikora Róbert és az R-GO, a Valkusz Milán és Marics Péter alkotta Valmarral. A legendás énekes és a két vérlázítóan fiatal előadó „Úristen” című slágere bombaként robbant be a köztudatba, fülbemászó dallamával, ritmusával és szövegével sok-sok rajongót meghódítva. Arról, hogyan született a szám és egyáltalán, hogyan találtak egymásra a két különböző generációt képviselő előadóművészek, Szikora Róberttel beszélgettünk.

“MEGJELENT NÁLAM KÉT KIS ŐRÜLT, MAI GYEREK”

Váratlanul jött a találkozás, mesélte az R-GO frontembere. Mint mondta, egyszer csak felhívta a menedzsere, hogy van egy fiatal zenekar, akik szeretnék, ha meghallgatná az egyik félkész dalukat és közreműködne benne. Azt mondtam jöjjenek át, majd megjelent nálam két kis őrült, mai gyerek. Feltettük a dalt és ők egyáltalán nem jöttek zavarba, mint ahogy én a pályám elején izgultam, mikor valakinek megmutattam a számaimat, mozogtak rá, rázták a fejüket, karjukat. Nagyon megtetszett a dal és a két fiatal stílusa, hozzáállása. Egy picikét magamat, -mikor mi elkezdtük-, is láttam a Marics Petiben, mert ő az őrültebb. Mondtam, hogy jól van, úgysem szeretem a normális embereket” – idézte fel az Úristen című sláger születését Szikora Róbert.

SZIKORA ROBI LÉLEKBEN ANNYI ÉVESNEK ÉRZI MAGÁT, MINT AHÁNY ÉVESEK MOST A VALMARTOT ALKOTÓ FIATALOK

Mint mondta, rögtön érezte, hogy működik közöttük a kémia, hasonlóan gondolkodnak, s bár különböző generációkhoz tartoznak, ő lélekben annyi évesnek érzi magát, mint ahány évesek most a Valmartot alkotó fiatalok. „Így egyszerűen ment a közös munka és gyakorlatilag találkozott az én generációm az övékkel, azzal a generációval, akik nem is hallottak még ilyesfajta leegyszerűsített rock and rollt, igazi „csikidámot”, mert hangszerelésében tulajdonképpen ez az. Végül, akkora sláger lett az „Úristenből”, hogy már majdnem az esküvőkön is ez a bevonuló zene. Nagyon boldogok vagyunk, mert már 28 millióan meghallgatták a dalt, s ennél több nem is kell” – árulta el az R-GO frontembere.

“NEM ÚGY NÉZNEK RÁD, MINT A NAGYAPJUKRA, HANEM MINT EGY PICIT IDŐSEBB KOLLÉGÁRA”

Szikora Robi abba is beavatott bennünket, azalatt a két év alatt, amikor az X-Faktorban mentor volt, megtanulta, hogy saját tapasztalatait és tudását csak nagyon óvatosan lehet átadni a fiatal tehetségeknek, hogy el ne ijessze őket, meg kell hagyni közben az ő szabadságukat is. „Amikor alázatos fiatalokkal találkozunk, akkor még jobb, még könnyebb, nem úgy néznek rád, mit a nagyapjukra, hanem mint egy picit időseb kollégára, aki sok csatát megvívott már és győzelemmel jött ki belőlük. A Valmaros srácok pont ilyenek, úgy érzem, nagyon stimmelünk egymáshoz” – mondta el az énekes, majd azt is elárulta, míg Valkusz Milán.a rap nagymestere, Marics Peti nagyon jól énekel, s úgy látja, a fiatalok azt az értékrendet és szellemiséget képviselik amit ő is.

“A MAI KOR TELJESEN ALKALMATLAN ARRA, HOGY ÖRÖKZÖLD DALOK SZÜLESSENEK”

Szikora Robi úgy tartja, a mai kor teljesen alkalmatlan arra, hogy örökzöld dalok szülessenek, olyan dalok, mint amit a Bikini, az Edda, vagy az R-GO letett az asztalra. ”Mire mi eljutottunk odáig annak idején, hogy legyen egy lemezünk, hat-hét-nyolc évet is kluboztunk és megtanultunk minden fortélyt. Ezek az új zenekarok, a Valmart is beleértve, ők nem élték át ezt az iskolát, pedig szerintem ezt nem lehet kihagyni” – avatott be bennünket az énekes. 

“A HUNGÁRIA ÉS AZ R-GO UTÁN A HARMADIK KORSZAKOMAT ÉLEM A VALMARRAL”

„Geszti Péter mondta nekem, hogy „te vagy az egyetlen Robikám, aki kétszer tűnt fel, egyszer a Hungáriával, aztán az R-GO-val, és most van egy harmadik korszakom a Valmarral. Ez egy ajándék a jó Istentől” – vallja Szikora Robi, majd hozzátette, az „Úristen” című slágert követően már a következő közös számuk is megszületett, méghozzá egy negyven éves R-GO dal, a „Bombázó” feldolgozása.

SZIKORA ROBI ÉS A VALMAR EZIDÁIG KÉTSZER LÉPETT FEL EGYÜTT: EGYMÁS KONCERTJEINEK VOLTAK MEGHÍVOTT VENDÉGEI

Szikora Róbert elárulta, ezidáig kétszer léptek a Valmarral közösen színpadra: nyáron Zamárdiban a ZamJam fesztiválon ők voltak az R-Go koncert vendégei, most ősszel pedig Szikora Robi érkezett a fiatal zenekar vendégeként a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertjére, ahol felcsendült az „Úristen” és a „Bombázó” is. „Negyven-ötvenezer ember volt és bitang jól sikerült a buli, nagyon nagy élmény nekem is, hogy annyi fiatal, sikoltozó 16 éves lány előtt lehet újra énekelni. Ha most önzőn gondolkozom, akkor ez nagyon sokat hozott az R-GO konyhájára is, hiszen az R-GO koncertek első sorait is ellepték a fiatalok, tinédzserek, de a Valmart is elérte az R-GO közönségének hatalmas szeretete” – mondta el az énekes.

DECEMBER 29-ÉN SZEGEDEN A TÉL LEGNAGYOBB NYÁRI BULIJA ÉRKEZIK AZ ÚJSZEGEDI SPORTCSARNOKBA

Egy biztos, mindkét sláger fel fog csendülni a december 29-ei koncerten Szegeden is, melynek mottója, hogy a tél legnagyobb nyári bulija lesz. Szikora Robi elárulta, ők mindig úgy aposztrofálták magukat, mint nyári zenekar, hiszen minden slágerük a nyárról, a szerelemről, az életről szól. „Ha kimegyünk a színpadra, akkor ki kell, hogy süssön a nap. Ezen a koncerten is boldogság lesz, újra nyár lesz a színpadon. Vissza fog jönni az az élmény, mintha nyár lenne” – tudtuk meg az énekestől. „A színpadon érzem a legjobban magam, az az otthonom, mint a halnak, amikor visszadobják a vízbe, olyan érzés nekem a színpadon lenni, természetes, mint a levegővétel” – tette hozzá, majd sejtelmesen hozzáfűzte, a koncert részletei legyen meglepetés mindenki számára, december 29-én kiderül, két teljes értékű koncert hogyan tud fuzionálni és együtt működni.

“SZEGED VILÁGVÁROSSÁ NŐTTE KI MAGÁT”

Az R-GO frontemberét rengeteg élmény köti Szegedhez. Elmesélte, amikor 1983-ban az R-GO elindult első turnéjára, akkor a szervezők arra számítottak, hogy a nagyvárosokban már lesz annyi ember, aki ismeri őket és meg tudnak tölteni egy kultúrházat, és ebben Szeged is benne volt. „Szeged már akkor is csoda volt, most pedig úgy néz ki, mint egy világváros. A szegediek ezt talán észre sem vették, de mi a Hungáriával már 1974 óta járjuk a városokat és látjuk, hová fejlődött Szeged. Ez a város gyönyörű volt mindig. Nagy bulikat csináltunk, például az újszegedi Ligetben: a 84-esre nagyon emlékszem, azt már videóra is rögzítettük” – idézte fel emlékeit Szikora Robi, majd hozzátette, nem voltak úgy Szegeden koncertet adni, hogy valamelyik halászcsárda ne vendégelte volna meg őket, aminek azért is örült különösen, mert nagyon szereti a szegedi halászlevet.

Szikora Robi és az R-GO a Valmarral közösen december 29-én visszatér Szegedre egy hatalmas évzáró duplakoncertre. Ha véredben van a „csikidám” életérzés, ha kívülről fújod már az „Úristen” szövegét, biztosan ott a helyed!

Helyszín: újszegedi Városi Sportcsarnok

Dátum: 2022.12.29., start: 20:00

Jegyek ITTITT és ITT, egészen baráti elővételes áron…

Fotók: index.hu, noklapja.hu, Szikora Róbert és az R-GO Hivatalos Oldala FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb