Közélet

Az ünnepeket is átszőtte az infláció, 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák

Idén csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák a tavalyihoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés — közölte az MTI kérdésére a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Szerintük, az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható. A magyar termelőknek ugyanakkor kedvez az idei helyzet, hiszen végre jobb áron értékesíthetnek. Hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták jelentős mértékben módosítani, ahogy más dísznövény-termesztők sem.

600-700 CSALÁDNAK BIZTOSÍTANAK MEGÉLHETÉST A KARÁCSONYI FENYŐK

Magyarországon a karácsonyi fenyők 600-700 családnak biztosítanak megélhetést körülbelül 3000-3500 hektáron, a termőterület hosszú ideje nagyjából változatlan. A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba. Az érdekvédelmi szervezet kiemelte, hogy a fenyőfa-termelés nem környezetkárosító tevékenység, hiszen ennek köszönhető, hogy nem az erdőkben kell karácsonyfát vágni. Az ültetvények ráadásul hektáronként körülbelül 10 tonna szén-dioxidot kötnek meg és ugyanennyi oxigént termelnek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb