Közélet

7,5 milliárd eurónyi magyar EU-s pénz felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság

Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak a jövő szerdai ülésen, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – tudta meg a Portfolio szerint a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból.

A lap úgy tudja, hogy erről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit és a Bizottság megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is.

FENNTARTJÁK A JAVASLATOT

A Bloombergen percekkel ezelőtt jelent meg a szemlézett hír, és erre ütötték meg a forintot azonnali reakcióként mintegy 6 egységgel: 410 fölé ugrott az euró. Ennek oka, hogy a múlt heti bizottsági kiszivárogtatás még arról szólt az EP-beli jelzésekkel összhangban, hogy a 7,5 milliárd eurónál kisebb felfüggesztési javaslatot fogalmazhat meg a Bizottság a magyar lépések viszonylag pozitív megítélése nyomán. A mai hír viszont ehhez képest kedvezőtlenebb kimenetet jelent és ezért üthettek ekkorát a forinton, illetve a tőzsdén is. A jelek szerint ugyanis a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen a Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit egyébként már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé.

JÓVAL TÖBB IS LEHET A FELFÜGGESZTETT MAGYAR FELZÁRKÓZTATÁSI FORRÁS

A lap szerint könnyen lehet egyébként, hogy a 7,5 milliárd eurónál valójában jóval több lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három Operatív Programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell döntenie a Tanácsnak, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65%-ban. A portál azt is írja, hogy jövő szerdán elfogadhatja a Bizottság az 5,8 milliárd eurós magyar helyrállítási programot, ami tehát pozitív lenne, igaz komoly feltételeket társítanának annak folyósításához, többek között az igazságszolgáltatás terén kellene végrehajtani a bevállalt reformokat, illetve a 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás teljesítésével is haladni kellene.

MINŐSÍTETT TÖBBSÉG KELL A VÉGLEGES DÖNTÉSHEZ

Így tehát a fentiekből az rajzolódik ki a Portfolio szerint, hogy sok milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunk felfüggesztése mellett a helyreállítási programunk elfogadására tesz majd javaslatot jövő szerdán a Bizottság és így passzolja át a két dossziét a tagállamokat tömörítő Tanács december 6-i ülésére. A pénzügyminisztereknek mindkét magyar ügyben minősített többséggel kell döntést hoznia (a 7,5 milliárdos felfüggesztési javaslatot módosíthatják is), tehát legalább 15 tagállamnak kellene támogatnia a bizottsági javaslatot, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65%-át képviselik. Ezután kerülne sor a december 6-i ülésen két olyan ügyre, amelyet a magyar kormány eddig hevesen ellenzett (ukrajnai megsegítés közös uniós adósságvállalásból és globális mininumadó multicégekkel kapcsolatos pillére). Így tehát összességében ez a forgatókönyv körvonalazódik: két ügyben megnyithatja az utat a Bizottság és a Tanács a magyar EU-pénzek előtt, de cserébe rögtön két másik ügyben meg is kéri az árát, a magyar kormány támogatását.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb