Közélet

Vinnék, mint a cukrot, de nincs mit – sok helyen kiszámíthatatlan az ellátás Szegeden, lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor

A boltokat elnézve az elmúlt hónapokban teljesen új értelmet nyert a jól ismert mondás, miszerint viszik, mint a cukrot. Pontosabban csak vinnék, mert Szegeden, sőt országszerte az üzletekben az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor, sokszor még azt sem tudják a boltokban, mikor kapnak legközelebb árut belőle. A cukorhiány nemcsak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl, Tesco, Penny) is, írta meg a Telex.

Mint írták, az eladók egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért. A jelenség egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat.

HA KITESZIK A KRISTÁLYCUKROT A BOLTOK POLCAIRA, PERCEKEN BELÜL ELKAPKODJÁK

A piaci áras kockacukorból és nádcukorból nincs hiány, a kristálycukrot viszont a legtöbb helyen ahogy kiteszik a boltok polcaira, perceken belül már el is kapkodják. Klasszikusan az a helyzet állt elő, hogy ha lenne is cukor, már nem lenne. Vagyis ha kapnának is cukrot az üzletek, úgyis olyan gyorsan elkapkodnák a vásárlók, mintha nem is lett volna.

TÖBB ÜZLETLÁNC IS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁST VEZETETT BE A HIÁNY ELKERÜLÉSE VÉGETT

Az árstopok kritikusai már a bevezetésükkor arra figyelmeztettek, hogy a hatósági ár idővel áruhiányhoz vezet, hasonlóan, mint ahogy azt az üzemanyagnál láthatjuk. A cukor esetében is így történt, már szeptemberben arról lehetett hallani, hogy sok helyen elkezdték felvásárolni a cukrot, áruhiányt okozva. Erre reagálva több üzletlánc is mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre, a kristálycukorból például csak 2 kilót lehet egyszerre vásárolni.

SZEGEDEN IS HÓNAPOK ÓTA ÍGY MEGY: NÉHA VAN, DE SOKSZOR NINCS CUKOR

Szegeden is hónapok óta beszédtéma, hogy ritkán van a boltokban cukor. Ezért aztán az emberek többet vesznek belőle, mint máskor, ha valahol sikerül kapniuk, számolt be az ottani tapasztalatokról a Telex tudósítója. „Hiszen már hónapok óta így megy: néha van, de sokszor nincs. Nem tudom, mikor kapunk megint, kiszámíthatatlan az érkezése” – mondta az eladó az egyik szegedi üzletben.

A KERESKEDŐK DARABONKÉNT LEGALÁBB 250 FORINTOT BUKNAK A HATÓSÁGI ÁRAS CUKRON

Ráadásul nagyot buknak az üzletek a hatósági áras cukron. A Telexnek az egyik vidéki boltvezető elmondta, ha kereskedőként rendel, hatszáz és hatszázötven forint között hoznak neki árut, ehhez képest ő 390 forintért adhatja. Darabonként ezért legalább 250 forintot bukik rajta.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb