Közélet

Bejelentette rendkívüli döntését Brüsszel a magyar EU-s pénzekről – pozitív és negatív hír is van

Ma délben közös sajtótájékoztatót tart három uniós biztos a magyar helyreállítási program, illetve a felzárkóztatási pénzek témájában – közölte röviddel ezelőtt az Európai Bizottság sajtószolgálata. Mint kiderült, a helyreállítási programot elfogadásra javasolja a Bizottság, illetve 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást javasol felfüggeszteni – írja a Portfolio a témában.

Amint az várható volt: azt jelentette be Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök, hogy a Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanács felé. A Portfolio szerint az alelnök most azt magyarázza, hogy milyen feltételek társulnak majd a felfüggesztett pénzek kiszabadításához, illetve a tényleges forráslehíváshoz (27 szupermérföldkő a helyreállítási programhoz, 17 feltétel teljeskörű teljesítése a felzárkóztatási forrásokhoz).

4 FELTÉTEL LESZ

A lap szerint Didier Reynders igazságügyi biztos megerősítette a Portfolio azon információját is, hogy végül a 27 féle szupermérföldkő közül 4 vonatkozik az igazságszolgáltatás megerősítésére, és ezek messzire ható következményekkel járnak szavai szerint az igazságügyi rendszerben. Jelezte, hogy csak azután tud hozzáférni a helyreállítási forrásokhoz Magyarország, hogy többek között ezt a 4 mérföldkövet teljesíti majd.

A KORMÁNY IS MEGSZÓLAL MAJD AZ ÜGYBEN

A három uniós biztos sajtótájékoztatója után a kormány is megszólal majd. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor, Területfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 14:30-kor tart sajtótájékoztatót, várhatóan az EU-s pénzekről lesz majd szó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb