Közélet

Rendkívüli Kormányinfó lesz ma: az EU-s pénzek befagyasztásáról is megszólal majd a kormány

Rendkívüli Kormányinfó lesz ma: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor Területfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma 14:30-kor sajtótájékoztatót tart.

Ma délben közös sajtótájékoztatót tart három uniós biztos a magyar helyreállítási program, illetve a felzárkóztatási pénzek témájában – közölte röviddel ezelőtt az Európai Bizottság sajtószolgálata. A Porfolio szerint ezt követően érkezett a meghívó, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor, Területfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 14:30-kor sajtótájékoztatót tart.

AZ UNIÓS PÉNZEK LESZNEK A FÓKUSZBAN

A lap szerint arról lesz majd szó, hogy az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási programunkat várhatóan elfogadja az Európai Bizottság, de közben a feltételességi eljárásban vállalt 17 magyar lépésről negatív véleményt fog mondani, és ezért 7,5 milliárd eurónyi, kb. 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrásunk befagyasztását javasolja a tagállamokat tömörítő Tanács felé. Egyelőre nem tudni, hogy a Tanács melyik nap dönt majd a két ügyben, mert közben két másik üggyel is összecsúszik a dolog, és a friss fejlemények szerint a Tanácsban előbb megkérik az árát a magyar programok jóváhagyásának és csak utána születik meg a számunkra fontos formális jóváhagyás.

LEGHAMARABB NYÁRON JÖHETNEK UNIÓS PÉNZEK

A Portofolio megjegyzi, hogy a gyakorlatban mindkét pénzkalap hozzáférhetetlen marad mindaddig, amíg a helyreállítási pénzeknél 27 féle szupermérföldkövet teljesítünk, illetve a felzárkóztatási pénzeknél ebből 17-et, valamint az ún. horizontális feltételeket. Éppen ezért papíron leghamarabb nyáron hívhatunk le forrásokat Brüsszelből, de a gyakorlatban teljesen bizonytalan, hogy ez mikor tud megtörténni, elsősorban a magyar kormányon, a vállalt intézkedések végrehajtásának tartalmán és sebességén múlik ez, másodsorban pedig a Bizottság, majd a Tanács helyzetértékelésén.

Minden, amit a mai Kormányinfóról tudni kell:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb