Közélet

Navracsics Tibor: ha marad az ütem, 2023-ban hozzá tud férni Magyarország az összes uniós forráshoz – Kormányinfó élőben (frissítve)

Délben közös sajtótájékoztatót tartott három uniós biztos a magyar helyreállítási program, illetve a felzárkóztatási pénzek témájában – közölte délelőtt az Európai Bizottság sajtószolgálata. Ezt követően ment körbe a meghívó a rendkívüli Kormányinfóról, melyet a megszokott

  • Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett

Navracsics Tibor, Területfejlesztési miniszter tart meg 14:30-tól.

Az eseményről élő, szöveges tudósítással jövünk, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

IT’S ALL ABOUT THE MONEY

Ahogy a 2000-es évek közismert slágere is tartja, itt most – valószínűleg – tényleg minden a piszkos anyagiakról fog szólni.

A Portfolio szerint arról lesz majd szó, hogy az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási programunkat várhatóan elfogadja az Európai Bizottság, de közben a feltételességi eljárásban vállalt 17 magyar lépésről negatív véleményt fog mondani, és ezért 7,5 milliárd eurónyi, kb. 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrásunk befagyasztását javasolja a tagállamokat tömörítő Tanács felé.

Egyelőre nem tudni, hogy a Tanács melyik nap dönt majd a két ügyben, mert közben két másik üggyel is összecsúszik a dolog, és a friss fejlemények szerint a Tanácsban előbb megkérik az árát a magyar programok jóváhagyásának és csak utána születik meg a számunkra fontos formális jóváhagyás. 

14:41 INDUL A MENET

Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely és Navracsics Tibor is a fedélzeten, indul a Kormányinfó.

14:45 ELFOGADTÁK A HELYREÁLLÍTÁSI TERVET

Rögtön Navracsics Tibornál a szó, aki ismertette a kormány álláspontját a mai fejleményekkel kapcsolatban.

Mint a területfejlesztési miniszter mondta, az EB döntése nem okozott meglepetést. Közölte, hogy az újjáépítési terv magyar részét elfogadásra ajánlja a bizottság, és ez egy nagy eredmény.

A magyar nemzeti terv a legkiválóbbak között van – tette hozzá.

Több mint másféléven keresztül folyt a nemzeti terv elfogadása, és ennek most meglett a gyümölcs.  

14:41 HAJLANDÓAK A KOMPROMISSZUMRA

Navracsics kérdésre elmondta, hogy nyitottak az ésszerrű kompromisszumra a kormány elveinek a feladása nélkül.

“Pontosan teljesítjük, amit vállaltunk” – tette hozzá.

Végig arra koncentráltunk, hogy politikamentesen kössünk megállapodást.

14:47 A BIZOTTSÁG NEM MÉLTÁNYOLTA AZ ORSZÁGGYŰLÉS DÖNTÉSEIT

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy a kondicionalitási eljárást egyelőre nem zárta le a bizottság. A bizottság nem méltányolta az Országgyűlés döntéseit a kondicionalitási eljárást illetően, valamint az EP nyomása alatt áll a miniszter szerint.

“Az, hogy az EP-ben ilyen hangulat kialakult, az a baloldlai képviselők felelőssége, a magatartásuk nem elfogadható”

– mondta Gulyás. 

14:51 2500 MILLIÁRD FORINTNYI UNIÓS FORRÁS ÉRKEZHET 2023-BAN

A politikus újságírói kérdésre azt válaszolta, ha minden jól megy, 2023-ban 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra. Gulyás szerint ebből 1500 milliárdnyi már akár most azonnal jöhetne. Navracsics Tibor az Origo kérdésére hozzátette, hogy az Országgyűlésnek nem kell rendkívüli ülést tartania a jövőbeli feltételek teljesítése érdekében.   

14:55 BEFUTOTT A HÉT ARANYKÖPÉSE

Összességében sikeresnek tartja a tárgyalásokat Navracsics Tibor. Mint kifejtette, akkor lesz elégedett, ha az év végéig aláírják a partnerségi megállapodást és a helyreállítási tervet is elfogadják.

Amikor az RTL riportere arról kérdezte, hogy lemond-e miniszteri posztjáról, ha továbbra sem sikerül megállapodni a Bizottsággal a visszatartott forrásokról, azt válaszolta,

ha azért nem sikerül, mert részegen megy el a tárgyalásra, vagy bedobja egy uniós biztos ablakát, akkor lehet, hogy lemondana a posztjáról. Ha másokon múlik, hogy nem jutnak megállapodásra, akkor nem mond le

– hangzott a hét politikusi aranyköpése.

15:06 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGON MÚLIK A PEDAGÓGUSOK BÉREMELÉSE

Navracsics Tibor biztos benne, hogy rajta nem múlik a megállapodás aláírása, és bízik abban, hogy az Európai Bizottság sem akar indoklás nélküli forrásvesztést. A miniszter szerint jó irányba haladunk, és az eddig megtett út azt mutatja, hogy forrásvesztés nélkül jutunk hozzá az uniós pénzekhez.

15:25 MEGHATÁROZOTT RENDBEN DÖNTENEK AZ ÁRSAPKÁKRÓL

Gulyás Gergely az Index kérdésére kifejtette: az ársapkákról meghatározott rendben döntenek, akkor kénytelenek változtatni, ha az ellátásbiztonság kerül veszélybe. Most aggasztó hírek vannak, részben hatályba lépnek a szankciók, részben meghibásodások mérséklik a Mol finomítótevékenységét, ezért nekik kell választ adniuk arra, hogy képesek-e garantálni az üzemanyagellátást. Ha a Mol képes erre, akkor nem kell változtatni, ha olyan körülmények állnak be, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell.

15:29 ENNYI VOLT

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta magát az elején elhangzottakhoz, amely szerint csak egy óra áll rendelkezésre. A Kormányinfó ezzel véget is ért.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb