Közélet

Hiánycikk lett több ársapkás termék, Nagy István miniszter szerint a vásárlók tehetnek róla, mert spájzolnak

Cukor, tej, olaj – egyre több boltban egyre több hatósági áras élelmiszer hiánycikk. Az RTL Híradónak nyilatkozó boltosok szerint azért, mert szinte lehetetlen ársapkás termékekhez jutni, vagy ha igen, akkor csak sokkal drágábban, mint amennyiért árulhatják. Az agrárminiszter szerint azért van hiány, mert az emberek bespájzolnak. Nagy István azt is mondta: az élelmiszerár-drágulás azért tűnik nagynak Magyarországon, mert alacsonyak voltak az árak.

„Itt szokott lenni a cukor, de most nincs sajnos” – mutatja a hatósági áras kristálycukor hűlt helyét az egyik, az RTL által megkérdezett eladó a boltban. A Híradónak nyilatkozó vásárlók szerint nem könnyű a helyzet. Egyikük azt mondta: most különösen rossz, hogy nincs például cukor, hiszen jönnek az ünnepek, az emberek szeretnének valamit sütni.

JÓVAL DRÁGÁBBAN VESZIK AZ OLAJAT ÉS A TEJET

Mint kiderült, nem csak a cukor hiánycikk. Egyre több boltnak okoz gondot más hatósági áras termék, például a tej vagy az olaj beszerzése is, ugyanis csak jóval drágábban tudják megvenni azokat, mint amennyiért aztán adhatják a vásárlóknak. „Nekünk így is elég nagy ráfizetés. Nemcsak a cukor, az összes többi ilyen termék” – mondta Nagy Krisztina üzletvezető.

NAGY ISTVÁN SZERINT AZ EMBEREK SPÁJZOLNAK

Nagy István agrárminiszter az InfoRádióban arról beszélt, hogy azért van hiány ezekből a termékekből, mert az emberek bespájzolnak. „Ha van egy ársapkás termékből – kristálycukorból – ott a polcon, akkor ha valamikor egy kilót vettünk, akkor most kettőt veszünk, mert biztos ami biztos, vagy veszünk egy zsugorral, mert az nem romlik meg, jó lesz ott a spájzban majd eláll és akkor rögtön nem jut már a másik két szomszédnak” – fejtegette a miniszter. Nagy István azt is elmondta, hogy az ársapkák valamikor a jövő év második feléig maradhatnak, illetve hogy a magyarországi rekord élelmiszer-áremelkedés oka a korábbi olcsóság. Nagy vélekedése szerint nem nálunk a legdrágábbak az élelmiszerek, egészen egyszerűen csak „most értük utol a világpiaci árakat”. A miniszter szerint tehát nem most drágák az élelmiszerek itthon, hanem eddig voltak túl olcsók.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: see page
'Fel a tetejéhez' gomb