Mindenmás

A benzinkutak negyedénél van hiány országszerte, városunkban még egész jó a helyzet – mutatjuk, mi a tapasztalat tankolás terén Szegeden

A Szabadkai úti Shellnél és a Makkosházi körúti Molnál simán lehetett ma tankolni Szegeden, míg az EDO-kúton maximum csak öt litert adtak a hatósági áras üzemanyagból – ez derült a Facebook oldalunkon közzétett körkérdésünkből. Mindeközben Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője kijelentette: hétfő reggelre körülbelül 500 töltőállomás, vagyis a hazai kutak negyede számolt be hiányról. 

Vasárnap estére több M5-ösön lévő benzinkúton is elfogyott az üzemanyag, álhír miatt törhetett ki a pánikvásárlás – írta kollégánk, Kisházi Sándor hétfőn kora reggel, majd megkérdeztük a Szeged365 Family tagjait a közösségi oldalunkon, hogy ki és mit tapasztalt tankolás terén a városunkban.

A válaszokból kiderült, hogy Szabadkai úti Shellnél és a Makkosházi körúti Molnál simán lehetett ma tankolni Szegeden, míg az EDO-kúton maximum csak öt litert adtak a hatósági áras üzemanyagból. Hétfőn délután kettőig ezeket tapasztalták a szegediek:

  • Méry szerint reggel az új Orlen-kúton 95-ös benzin nem volt,
  • Dániel ugyanakkor arról számolt be, hogy a Szabadkai úti Shellnél sikerült tankolnia,
  • ahogy Péternek is a Makkosházi körúti Molnál,
  • viszont többen is azt írták, hogy a Makai úti EDO-kúton csak 5 litert adtak a hatósági áras üzemanyagból.
  • Az Izabella hídnál, az OMV-nél reggel járt a tartálykocsi, István szerint itt most van üzemanyag,
  • ahogy Csaba olvasónk szerint a MAXILine-nál is a Tompai kapu úton.
  • Volt olyan olvasónk, Tibor, aki 7-8 benzinkutat is körüljárt ma, mire tudott tankolni,
  • de kérdésünkre még Orosházáról is érkezett válasz, Vivi szerint itt nincs semmilyen üzemanyag, egy kúton sem.

Az ellátás egyébként percről-percre változhat, így ne lepődjön meg senki, ha véletlen nem kap üzemanyagot a fent felsorolt helyek egyikén.

A HAZAI KUTAK NEGYEDÉNÉL VAN HIÁNY JELENLEG

Egyre több benzinkúton alakultak ki hosszú sorok, a fővárostól kezdve a kistelepüléseken is érzékelhető az üzemanyaghiány. Ez már két hete elkezdődött, napról napra több benzinkút jelzi, hogy nem tudnak benzint és gázolajat eladni, hétfő reggelre körülbelül 500 töltőállomás, vagyis a hazai kutak negyede számolt be hiányról – mondta a hvg.hu-nak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu benzinárfigyelő oldal ügyvezetője. A készlethiány elsősorban a hatósági áras üzemanyagokat érinti, a piaci áron értékesített változatokból nagyobb eséllyel lehet tankolni. Lakossági beszámolók alapján Békés és Baranya megyékbe az országos átlagnál is kevesebb üzemanyag jutott, Pécs környékén például alig van működő kút. A kialakult helyzethez az vezetett, hogy a Mol korlátozza a kutaknak eladott üzemanyag mennyiségét.

GYORSAN FOGYNAK A KÉSZLETEK

Arra, hogy ilyen sorok alakuljanak ki a benzinkutaknál, mint idén több alkalommal, mert attól félnek az autósok, hogy elfogy a benzin, ezt megelőzően évtizedekig nem volt példa Magyarországon. És még ha a totális üzemanyaghiány réme túlzásnak is tűnik, az egészen biztos, hogy sok helyen nagyon nehéz benzinhez jutni, gyakran már a szerencsén múlik, hogy van-e épp egy-egy kúton üzemanyag, és ahol épp akad, ott is gyorsan kifogynak a készletek. Bujdos úgy tudja, a Mol hétfőn ismét megpróbálja újraindítani a júliusban karbantartás miatt leállított százhalombattai olajfinomítót. Átmenetileg ez mérsékelheti a hiányt, de hosszú távon a benzinársapka kivezetése jelentene megoldást, csak így térnének vissza az importőrök, amelyek képesek lennének tehermentesíteni a Molt – tette hozzá. Felhívta rá a figyelmet, hogy a hiány pánikvásárlást generál, ezért csak annyit tankoljunk, amennyire valóban szükségünk van, és biztonsági okokból semmiképp ne töltsünk üzemanyagot annak tárolásra alkalmatlan edénybe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb