Közélet

Vasárnap estére több M5-ösön lévő benzinkúton is elfogyott az üzemanyag, álhír miatt törhetett ki a pánikvásárlás

“Szeged felé szinte az egész autópályán elfogyott az üzemanyag” – írta vasárnap esti üzenetében Csilla nevű olvasónk, aki kérdésünkre arról számolt be, hogy Szatymaznál, Petőfiszállásnál, Kecskemétnél és Ferencszállásnál is elfogyott a hatósági áras benzin és dízel kettős. Hasonló olvasói beszámolók érkeztek Szegedről is, csak hogy párat említsünk:

  • a Kálvária sugárút végén lévő MOL kútnál,
  • és a Szabadkai úti Shell-nél a hatósági áras gázolaj fogyott el,
  • az Algyői úti új Orlen-kúton csak 100-as benzin volt, 20 literes limittel,
  • az Izabella híd utáni OMV-nél a 95-ös benzinből volt hiány,
  • az Etelka sori kúton pedig egyik hatósági áras üzemanyag sem volt elérhető.

ÁLHÍR TERJEDT ARRÓL, HOGY A KORMÁNY MÁR A HÉTVÉGÉN FELOLDJA A BENZINÁRSTOPOT

Közben az Index arról írt, hogy a hétvégén tapasztalható pániktankolások egyik oka az volt, hogy egy álhír kezdett el terjedni, mégpedig arról, hogy a kormány már éjfélkor feloldja az üzemanyagok árstopját. Mindez persze nem igaz, sőt, jelen állás szerint az árstop december 31-ig még mindenképp érvényben marad. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a legutóbbi kormányinfón arról beszélt, hogy vannak aggasztó hírek, és csak akkor tudják fenntartani az árstopot, ha a Mol garantálni tudja, hogy az ország ellátása biztonságban van. 

Minderről a MOL az RTL híradó kérdésére azt mondta: 

a tankerautóik folyamatosan úton vannak, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, és minden logisztikai eszközüket bevetik. 

SZANKCIÓK, ÜZLET, NEM ÜZLET

Az Agrárminisztérium a csatorna megkeresésére azt válaszolta, a december 5-én életbe lépő brüsszeli olajszankciók már most megnehezítik Magyarország kőolajellátását is, noha Szijjártó Péter szombat esti bejelentése szerint a hétfőn életbe lépő uniós szankciók alól mentességet kapott Magyarország.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint az ellátást a bevezetett ársapkák nehezítik, mert ilyen alacsony áron a MOL-on kívül nem ad el senki üzemanyagot a magyar kutaknak. Ezért szerinte már régen ki kellett volna vezetni az árkorlátozást. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb