Közélet

Magyarország megvétózta a 18 milliárd eurós ukrán segélycsomagot (frissítve)

A magyar kormány kedden blokkolta a megállapodást az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélycsomagról, amivel a Politico értékelése szerint arra kényszeríti az Európai Bizottságot és a többi uniós tagállamot, hogy alternatív megoldást keressenek Kijev megsegítésére.

Johannes Hanh költségvetési biztos szavai szerint a Bizottság megvizsgálja majd, miképpen tudja már januártól támogatni Kijevet. Az uniós tisztviselők szerint ez az úgynevezett megerősített együttműködéshez hasonló, a vétók elkerülésére szolgáló jogi utat jelentene. Ez azonban megkövetelné, hogy az uniós tagországok nemzeti költségvetési garanciákat nyújtsanak, amelyekhez egyes esetekben parlamenti jóváhagyásra van szükség, ami eltarthat egy ideig – írja a VG.

AZ ÖSSZES TÖBBI ÜGYRŐL IS ELHALASZTOTTÁK A DÖNTÉST

A lap értékelése szerint Orbán Viktor magyar kormányfő úgy döntött, hogy kemény eszközökhöz nyúl, és az ukrajnai segélyek jóváhagyásának szükségességét használja fel arra, hogy biztosítsa Magyarország számára az uniós pénzeket, amelyek egy részét Brüsszel a jogállamiság megsértése miatt igyekezett visszatartani. Az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén bejelentett magyar vétó azt jelenti, hogy elhalasztották a döntést a napirenden szereplő összes többi ügyről is: a minimális társaságiadó-kulcsról, amelyet Budapest szintén blokkol, a magyar gazdaságélénkítési tervről és az ahhoz kapcsolódó 5,8 milliárd eurós támogatásról, valamint a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós uniós forrás befagyasztásáról. „Nem tudtuk elfogadni a csomag egészét, de nem fogunk elkeseredni” – értékelte a történteket Zbyněk Stanjura, a soros uniós elnök Csehország pénzügyminisztere. „Továbbra is az a törekvésünk, hogy januárban megkezdjük a folyósítást Ukrajnának” – tette hozzá. Olyan „26 tagállam által támogatott megoldás” kell, amelyik megkerüli Magyarország vétóját.

MAGYARORSZÁG NEM TÁMOGATJA A HITELT

Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében – mondta november közepén a miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén, tehát egy kicsit sem meglepő, hogy ma vétózták a megállapodást. Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a kellő összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében.

FRISSÍTVE: ORBÁN VIKTOR IS MEGSZÓLALT, SZERINTE NEM IGAZ A VÉTÓ

Orbán Viktor miniszterelnök Twitteren reagált az elhangzottakra: “A mai hírek arról szóltak, hogy Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást. Ez fake news. Magyarország kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának, kétoldalú alapon. Nincs vetó, nincs zsarolás” – fejtette ki, majd hozzátette: „Meg akarjuk azonban győzni az EU-tagállamokat arról, hogy a közös uniós adósság nem megoldás. Ha tovább megyünk az adósságközösség felé vezető úton, akkor már nem tudunk visszafordulni. Más jövőt képzelünk el Európa számára. Egy olyan jövőképet, amely a hatalmas közös adóssághalmok helyett az erős tagállamokra épül.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb