Szegedi Arcok

Három szegedi is elismerésben részesült – megvan, kik kapták az idei Artisjus Előadói és Pedagógusi Díjakat

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesül idén Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására pedig ma került sor. A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában. A szerkesztőségünknek küldött közleményből kiderült, hogy három szegedi díjazott is lett: Gyüdi Sándor, Pleskonics András és Szecsődi Ferenc.

Mint kiemelték, a szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

A KORTÁRS IRODALOM ÉS ZENE SZERELMESEIT DÍJAZTÁK

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat. Az Artisjus Előadóművészi Díjban viszont azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket. 

Idén Artisjus Előadóművészi Díjban részesült:

 • Balog József, zongoraművész. Szólistaként és kamarazenészként számos nemzetközi koncert és fesztivál előadója. Zongoraművészi tevékenysége mellett a világ számos nagynevű intézményében tart mesterkurzusokat.
 • Berényi Bea – Dratsay Ákos fuvoladuó, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatói, a Kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának fuvolatanárai, akiknek tanári és művészi pályája, házastársak lévén, a kezdetektől összefonódik. Több, mint ezer koncertet adtak itthon és határainkon túl, többek között Hollandiában, Olaszországban, Finnországban és Indiában. Rendszeres fellépői a Magyar Zeneművészeti Társaság Mini Fesztiváljának, valamint szervezői az Augusztusi Zenei Napok hódmezővásárhelyi koncertsorozatának.
 • Fekete-Kovács Kornél, zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, korábban művészeti vezetője. Jelenleg a Modern Art Orchestra művészeti vezetője, karmestere, zeneszerzője és szólistája, valamint a Fekete-Kovács Kvintett zenekarvezetője, zeneszerzője, szólistája.
 • Ferenczi György, szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros. Korábban a Herfli Davidson, a Kápa együttes és a Rodeo zenekar tagja. Jelenleg a Rackajam zenekar frontembere.
 • Gyüdi Sándor, karmester. A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karmestere, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának óraadó címzetes főiskolai docense.
 • Havas Judit, beszéd- és előadóművész, irodalomtörténész. Irodalmi estek, monodrámák, rádiós és televíziós műsorok szerkesztője és közreműködője. A Károli Gáspár Egyetem Pedagógiai Karának oktatója.  A Felsőoktatási Intézmények Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyének fővédnöke.
 • Klenyán Csaba, klarinétművész. A Concerto Budapest szólóklarinétosa, a Ligeti Ensemble, az Umze, a Cimbiózis Quintet és az Új Dimenzió Műhely tagja.
 • Látó Ferenc, művésznevén Frankie Látó, dzsessz-hegedűs, zeneszerző. Aktív tagja az Eastwing group, Nagy János trió, Free Style Chambre Orchestra, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Ewiwa trió zenekaroknak. 
 • Oláh Krisztián, zongoraművész, zeneszerző. Az Oláh Krisztián Quartet vezetője, valamint több együttes, többek között a Nagy Emma Quintet, a Karosi Júlia Quartet és Coltrane Legacy aktív tagja.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola oktatója.
 • Solti János, dobos, előadóművész, zenetanár. Legismertebb zenekarai a Generál, Locomotiv GT, Hobo Blues Band, Tátrai Band, Budapest Big Band, Things, In-Line, Magyar Atom. Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.
 • Szalai András, cimbalomművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen klasszikus cimbalom és kamarazene, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zeneszerzés tanára. Az UMZE Kamaraegyüttes tagja.

Artisjus Pedagógusi Díjas lett:

 • Birta Miklós, dzsessz-gitár előadóművész, tanár. A Kodolányi János Egyetem Könnyűzenei Tanszékének mestertanára, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanára, 2014-től a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja.
 • Elek István, szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára. Jelenlegi formációi: Elek István Quartet; Fusio Group; Equinox Zenekar, Tompox BJC Big Band; Black Diamond Big Band.
 • Götz Nándor, klarinét-szaxofonművész, művésztanár, zeneszerző.  A Zenélő Budapest fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője. A Bartók Béla Konzervatórium Új Zenei Projekt audiovizuális műhelyének vezetője.
 • Kelemen Erzsébet, író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár. A debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára. Rendhagyó irodalomórákat tart, vers- és prózaíró diákokkal foglalkozik. A Katolikus Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, minősített kutatótanár. Az Oktatási Hivatal magyar nyelv és irodalom tantárgyi munkájának résztvevője.
 • Nagy Márta, zongoraművész és zenepedagógus. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium korrepetitora és aktív koncertező művész. Többek között Sass Sylvia, Tokody Ilona, Temesi Mária operaénekesek kurzusainak oktatója. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként az 1900 után keletkezett magyar versek magyar zeneszerzők által megzenésített dalait és kórusműveit katalogizálta.
 • Pleskonics András, tanár, újságíró. A Szegedi Tudományegyetem Rocktörténet és az ezredforduló szelleme elnevezésű kurzusának elindítója és vezetője. A Könnyűzene történet c. érettségi tantárgy kidolgozója, a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Intézmény pedagógiai szaktanácsadója és óraadó tanára, zenei ismeretterjesztő, népszerűsítő előadások előadója.
 • Réti Tamás, zongoraművész, zenepedagógus. A Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, igazgatóhelyettese, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető mentortanára. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója.
 • Szabó István, ütő kamaraművész, ütőhangszer és kamarazene tanár. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar főiskolai tanára, a SONUS ütőegyüttes művészeti vezetője, a Besztercebányai Művészeti Akadémia (Szlovákia) Zeneművészei Kar docense.
 • Szabó Soma, karmester, karnagy. A Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetője, karnagya, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanára, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa és a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.
 • Szecsődi Ferenc, hegedűművész. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar egyetemi tanára, a Szegedi Hegedűegyüttes alapítója és művészeti vezetője.
 • Vörös Tamás, basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző. A Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium alapítója, művészeti igazgatója, dzsessz- és zenetörténet tanára, zenekari gyakorlat vezető, a Vörös Tamás Project vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb