Közélet

Szegednek is jól jöhet: többlettámogatást kapnak az önkormányzatok a megugró energiaárak miatt

A magyar kormány úgy határozott, hogy segítséget nyújt az önkormányzatoknak a szankciós energiaárak okozta többletköltségek kigazdálkodásához. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszer jelentette be a Gazdasági Kabinet legutóbbi ülése után – írja az Index.

A többlettámogatás egyebek mellett a közvilágítás, az óvodák, a bölcsődék és a gyermekétkeztetés fenntartásában is segíti majd a településeket -tájékoztatott a tárcavezető. „A szükséges fedezetet biztosítani fogja a jövő évi költségvetés” – fűzte hozzá.

JÓL JÖHET SZEGEDNEK A TÖBBLETTÁMOGATÁS

A megemelkedett energiaárak plusz terhet rónak az önkormányzatokra, ami miatt például Botka László október végén rendkívüli közgyűlést hívott össze. Kiderült, hogy a megnövekedett költségek miatt egy több mint 1 milliárd forintos energiaválság tartalékkeretet hoztak létre Szegeden, hogy ebből fedezzék az intézmények és az önkormányzati cégek megnövekedett rezsiszámláit, így minden bizonnyal jól fog jönni a Varga Mihály által belengetett többlettámogatás városunknak.

Szegeden egyébként gázbeszerzés tekintetében az idei 500 millió forint helyett jövőre 3,5 milliárd forintot kell majd fizetnie az önkormányzatnak, míg a villamosenergia-beszerzésre tízszeres ajánlatot kaptak. A képviselők a rendkívüli közgyűlésen arról döntöttek, hogy emiatt és a takarékoskodás jegyében több intézményt is bezárnak egy kis időre Szegeden. Erről részletesebben itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb