Közélet

Véget ért az év utolsó közgyűlése Szegeden: növekszik a gyermekétkeztetés díja, 267 épület kapott helyi védelmet

Véget ért az év utolsó közgyűlése Szegeden. A képviselők pénteki döntése alapján 267 épület és egy képzőművészeti alkotás kapott helyi védelmet a Tisza-parti városban. Szegeden 176 országos védelem alatt álló műemlék található. A döntéssel a város közigazgatási területén helyi egyedi védett épületek, építmények száma 682-re emelkedett. Mint kiderült, mindezek mellett két lépcsőben emelik a gyermekétkeztetési díjat is Szegeden.

A védett épületekről szóló előterjesztés indoklása szerint a védelem alá helyezéssel megállítható az építészeti, valamint a város arculatát híven tükröző településképi értékek pusztulása. Valamennyi védelemre javasolt épület jelentős szerepet tölt be a városképben, utcaképben, az örökölt környezet részét képezi, amelyet meg kell őrizni az utókor számára.

A VÉDELEM ALÁ HELYEZETT ÉPÜLETEK TÖBBSÉGE A NAGYÁRVÍZ UTÁN EMELKEDETT KI SZEGEDEN

A helyi védelem alá helyezett 267 épület többsége a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz utáni évtizedekben emelt lakóház, de szerepel a listán a Szegedi Tudományegyetem szemészeti klinikájának tömbje, az Anatómiai Intézet épülete és a Dianóczki János tervezte Mars téri buszpályaudvar is, melyet 1965. november 13-án adtak át. Helyi védelmet kapott Lajos József szobrászművész az id. Jancsó Miklós kollégium épületének bejárati homlokzatán látható, az orvosi tudományokról készült domborműve. Az 1969-ben készült műalkotáson egy ülő nő és férfi szerepel, körülöttük a gyógyítás ősi jelképei, az orvosi hivatás eszközei, s egy Konfuciusztól származó idézet: “Aki egy fát elültetett, s megölt egy kígyót, nem élt hiába”.

PÁLYÁZATOT ÍRNAK KI A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ VEZETŐI POSZTJÁRA

A képviselő-testület határozott arról is, hogy pályázatot írnak ki a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetői posztjára. Barnák László, a színház főigazgatója és Gyüdi Sándor, a zenei együttes igazgatója mandátuma egyaránt június 30-án jár le. A közgyűlés döntött arról is, hogy emléktáblát állítanak a tavaly elhunyt Karikó Teréz operaénekesnek. A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának egykori lakóházán, a Bocskai utcában Bánfi Gábor szobrászművész és Bánfi Antal kőfaragó domborműve látható majd.

NÖVEKSZIK A GYERMEKÉTKEZTETÉS DÍJA

A gyermekétkeztetés árának kétlépcsős – februártól 18, szeptembertől további 14 százalékos – emeléséről döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés. Az előterjesztés szerint Szegeden a bölcsődések kétharmada, az óvodások 76 százaléka, míg az iskolások 37 százaléka ingyen vagy 50 százalékos térítési díj ellenében kap tízórait, ebédet és uzsonnát, illetve a kollégisták reggelit és vacsorát is. A gyermekétkeztetéshez az önkormányzat tavaly 935 millió, idén 1,13 milliárd forint állami támogatást kapott, melyet 2021-ben 132 millió, idén 413 millió forint saját forrással egészített ki, ez jövőre várhatóan 771 millió forintra nő. Az üzemanyag- és energiaárak, valamint a bérköltségek emelkedése, az élelmiszereknél tapasztalható jelentős infláció miatt több mint 50 százalékkal növekednek a gyermekétkeztetést nyújtó Suli-Host Kft. költségei – áll a javaslat indoklásában.

HÁROM ÉVVEL HOSSZABBÍTOTTÁK MEG A KÖZÉTKEZTETÉSI SZERZŐDÉST

Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester az előterjesztésben közölte azt is, hogy az önkormányzat opciós jogával élve három évvel – 2026 közepéig – meghosszabbította a közétkeztetési szerződést a szolgáltatást nyújtó vállalkozással. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint mintegy 270 alkalmazottat foglalkoztató Suli-Host Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 2,718 milliárd forintra emelkedett a 2020-as 2,456 milliárd forintról. A vállalkozás adózott eredményét tavaly csaknem hatszorosára, a 2020-as 51,642 millió forintról 304,64 millió forintra növelte. Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője a közgyűlésen kifejtette, az elmúlt tíz évben alig emelkedett a város iparűzésiadó-bevétele, míg más települések profitálni tudtak az ország gazdaságának erősödéséből. Noha Szeged kiváló adottságokkal rendelkezik, hiányoznak a város gazdaságából a magas hozzáadott értéket előállító multinacionális vállalatok. Az önkormányzat klasszikus megszorító politikát folytat, a költségvetésen lévő lyukakat a lakosság megsarcolásával igyekszenek betömni – értékelt.

Botka László (Összefogás Szegedért) közölte, a kormány döntése a szegedi önkormányzatnak az elmúlt két évben 3,6 milliárd forint iparűzésiadó-kiesést okozott. Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője a lakásrendelet módosítását kezdeményezte annak érdekében, hogy végre megoldás szülessen azoknak a családoknak lakhatásra, akik a szegediekért dolgoznak. Az egészségügyi dolgozók önkormányzati bérlakásban történő elhelyezése azért került veszélybe, mert az őket foglalkoztató Szegedi Tudományegyetem fenntartója megváltozott – mondta politikus. A közgyűlési többség a javaslatot nem vette napirendre.

A képviselők mindezek mellett elfogadták a módosított költségvetést is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb