Közélet

1,2 milliárd forintot kap az SZTE klinikája adósságrendezésre

A napokban utalhatják a beszállítóknak a kórházak azt a mintegy 30 milliárd forintot, amit konszolidációként kaptak a kormánytól. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közzétett listán szereplő, adósságrendezésre kiutalt összegek a tényleges október végi tartozás (55,1 milliárd) alig a felét (54,5 százalékát) fedezi – írja a Népszava, amelyből kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem a 2,7 milliárdos adósságából konszolidációra 1,2 milliárdot kapott.

A portál szerint a 30 milliárdból elsősorban azok az intézmények kaphattak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát. Az adósságrendezésről szóló jogszabály azt is előírja, hogy milyen sorrendben fizethetnek a hitelezőknek. Így például először a Büntetés-végrehajtás (BV) által nyújtott szolgáltatások számláit kell törleszteniük a kórházaknak. (BV-intézetek szállítanak be például kórházi textíliát.) Ezután jönnek azok, akik több mint hatvan napja várnak a pénzükre. Ha ezután még marad valami az adott ellátóhoz eljuttatott konszolidációs összegből, úgy utalhatnak a kevesebb mint két hónapja lejárt számlákra.

SZEGED A NEGYEDIK HELYEN ÁLL

A Népszava kiemelte, hogy a legnagyobb összeg, mintegy 2,6 milliárd forint az Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János kórháznak jutott. Még így is marad 1,2 milliárdos adóssága az intézménynek. Ezen a listán:

  • a második a Pécsi Tudomány Egyetem, amelynek október végén már 3,9 milliárd forint volt az adóssága, ebből most 2,3 milliárdot törleszthet.
  • A Dél-Pesti Centrum Kórház (egykori Szent László-Szent István) a 2,8 milliárdos tartozására 1,7 milliárdot kapott az államtól.
  • Dobogós helyen van még a Szegedi Tudományegyetem amely 2,7 milliárdos adósságából konszolidációra 1,2 milliárdot kapott,
  • de a Debreceni Egyetemnek is jutott valamivel több mint egymilliárd forint.

A lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azt nyilatkozta, hogy a mostani 30 milliárdos konszolidáció nem elégséges, és mihamarabb szükség van a számlák teljes körű rendezésre.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb